Waarom liefde (en niet geld) een leider succesvol maakt

14/02/14 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

Succesvolle leiders worden niet gestuurd door geld, wel hun liefde en passie voor het vak, maken een goede leider van ze.

Waarom liefde (en niet geld) een leider succesvol maakt

group of business people congratulating leader © Thinkstock

De Amerikaanse Herb Greenberg, ceo van het adviesbureau Caliper, interviewde meer dan honderd succesvolle leiders om zo te achterhalen welke eigenschappen ze gemeen hebben."Welke kenmerken maken een leider invloedrijk?", vroeg hij zich af. Wat bleek: niet geld, roem of eer, zorgden ervoor dat de leiders het ver schopten. Wel de liefde en de passie voor hun vakdomein maakt hen succesvol.

De resultaten van zijn onderzoek bundelde Greenberg in het boek Succeed on Your Own Terms. Wat Greenberg opviel was dat elke leider succes op zijn eigen manier definieerde. "Elke leider kon erg direct zeggen wat hij of zei nodig had om zich succesvol te voelen. Zowel op de korte als op de lange termijn", zegt hij. "Geld speelde bij geen enkele leider een rol."

Deze liefde voor het vak maakt volgens Greenberg ook duidelijk wat topsporters en leiders gemeen hebben. "Hun mentale houding is dezelfde: ze laten zich omringen door mensen met eenzelfde passie."

'Ik haat dit spel'

Greenberg onderbouwt zijn these met voorbeelden uit de praktijk. Zij adviesbedrijf voert persoonlijkheidstesten uit om bedrijven, leiders en individuen zoals sporter tips te geven om hun doelen te bereiken.

"Ooit interviewde ik een basketbalspeler. Iedereen benadrukte dat hij alle talent van de wereld had, maar dat hij geen tweede Shaquille O'Neal of Tim Duncan zou worden. Ik vroeg hem wat hem tegenhield. 'Waarom zou je niet zo goed kunnen zijn als hen?' Hij antwoordde kort en kracht: 'Ik haat dit spel'."

Daarop vroeg Greenberg hem, "waarom speel je het dan?" "Ze betalen mij zes miljoen dollar per jaar", antwoordde hij resoluut. Op dat moment was het duidelijk voor Greenberg waarom de basketbalspeler nooit succesvol zou kunnen zijn: "Hij hield niet van zijn werk". (AVE)

Lees meer over:

Onze partners