Waarom Kim Jong-un altijd omringd is door mannen die notities nemen

25/04/14 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:44

De foto's die Noord-Korea van de leider Kim Jong-un verspreidt, hebben steeds één opmerkelijk detail gemeen. Op de achtergrond zijn mannen te zien die ijverig aan het noteren zijn. Wie zijn deze soldaten?

Waarom Kim Jong-un altijd omringd is door mannen die notities nemen

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © Reuters

Het Noord-Koreaanse persagentschap (KCNA) heeft een heleboel nieuwe foto's van de leider Kim Jong-un vrijgegeven: op bezoek bij een jeugdkamp, een officiële opening van sportfaciliteit en foto's waarop de leider vrouwelijke soldaten een hart onder de riem steekt. Kathryn Westcott, van de BBC, merkte een opmerkelijk detail op. "Op de achtergrond zijn keer op keer officiële mannen te zien met een notablokje in de hand."

Wie zijn deze mannen? "Het zijn geen journalisten, zegt professor en Korea-expert James Grayson van de universiteit van Sheffield aan de BBC. "Het zijn soldaten die de wijsheid en machtigheid van de leider moeten ondersteunen."

Kim Jong-un

Kim Jong-un © Reuters

Het is een traditie die teruggaat tot Jong-uns grootvader Kim Il-sung, legt Grayson uit. De notities, en woorden van Kim Jong-un, moeten dienen als leidraad. Het gaat daarbij vooral om praktische raad. "Mensen die Jong-un op televisie te zien krijgen, moeten het gevoel hebben dat hij erg wijs is en overal iets over weet. Wat natuurlijk belachelijk is. De man kan onmogelijk alles weten", aldus Grayson.

Volgens professor Steve Tsang, hoofd van de Chinese studies aan de universiteit van Nottingham, moeten de soldaten erg voorzichtig zijn met wat ze opschrijven. "Ze mogen uiteraard geen politiek incorrecte zaken neerpennen."

Hoewel er in Noord-Korea ondertussen heel wat tablets voorhanden zijn, blijft een simpel notaboekje het favoriete medium.

Kim Jong-un

Kim Jong-un © Reuters

Lees meer over:

Onze partners