Vroeg gaan slapen is goed voor het milieu

28/06/10 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

De Japanse overheid wil dat gezinnen vroeg gaan slapen en zo energie besparen.

Vroeg gaan slapen is goed voor het milieu

Volgens een schatting zou een uur vroeger gaan slapen 20 procent meer elektriciteit besparen. Tot laat in de nacht televisiekijken vergt immers meer energie en produceert dus ook meer CO2. Volgens een studie van het Japanse ministerie van Milieu wordt 20 procent van het elektriciteitsverbruik in Japan geconsumeerd binnen het uur voor het slapengaan.

De overheid heeft daarom een campagne opgestart waarin mensen worden aangespoord om vroeger te gaan slapen en vroeger op te staan. Een gemiddeld Japans gezin zou hierdoor zijn ecologische voetafdruk met 85 kilo per jaar kunnen verminderen.

Korte mouwen

Japan wil op termijn de CO2-uitstoot met 25 procent verminderen op basis van de uitstoot van 1990. Vijf jaar geleden lanceerde de overheid overigens al een campagne waarin werknemers worden aangemaand om op kantoor korte mouwen te dragen om zo het verbruik van airconditioners in te perken

Andere eenvoudige manieren om energie in het huishouden te besparen zijn het gebruik van spaarlampen, het licht uitdoen wanneer men de kamer verlaat, afval recycleren en meer gebruik maken het openbaar vervoer.

Lees meer over:

Onze partners