Vlaamse studenten woonden VN-commissie bij in New York

12/02/12 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

Vlaamse studenten Oeljana Radelicki en Jonathan Moskovic namen deel aan de VN-commissie over sociale ontwikkeling. Knack.be sprak met Oeljana over hoe het begon, haar ervaringen en verwachtingen.

Vlaamse studenten woonden VN-commissie bij in New York

© knack

Hoe begon dit verhaal?

Oeljana Radelicki (O.R.): "Er was een oproep gelanceerd vanuit de Vlaamse jeugdraad. In mei stelde ik mij kandidaat en stuurde ik mijn motivatiebrief en een aantal relevante vragen op. Daarna werd ik uitgenodigd voor een interview voor een vierkoppig panel. Dat panel bestond uit de twee vorige jeugdvertegenwoordigers en twee leden van de VVN-youth. Jonathan stelde zich al kandidaat in december en ging bij de Franstalige jeugdraad op gesprek."

Welke commissie woonden jullie bij?

O.R.: "Wij zijn hier op CsocD, de derde commissie die de ECOSOC (Economic and Social Couuncil, een van de organen van de VN red.) organiseert. Tijdens deze commissie wordt er gepraat over sociale ontwikkelingen zoals armoedebestrijding, werkgelegenheid en sociale integratie. Tijdens een tweejarige cyclus opgesplitst in een Policy-year en een Review-year wordt er aan het thema armoedebestrijding gewerkt.

Gedurende twee weken wordt er achter gesloten deuren onderhandeld over vijf resoluties. Op het einde wordt er gestemd maar aangezien België geen deel uitmaakt van de CsocD hebben we ook geen stem. Van die vijf resoluties is er geen enkele jeugdresolutie maar secretaris-generaal Ban Ki Moon heeft jeugdwerkloosheid wel tot 'emerging issue' uitgeroepen.

Jullie krijgen inspraak in het (toekomstig) beleid, maar er wordt geen resolutie afgesloten? Is dat niet een beetje zoals een hele mooie maquette voor een gebouw maken zonder dat het ooit gebouwd wordt?

O.R.: "Onze aanwezigheid is belangrijk zodat we de beleidsmakers tonen dat jongeren de wereldproblematieken niet aan zich voorbij laten gaan. Dat we als jongeren onze ervaringen kunnen delen met de aanwezige vertegenwoordigers kan onrechtstreeks een invloed hebben op het beleid. Voor ons is dat veel belangrijker dan daadwerkelijke input in een resolutie."

"Daarnaast nemen we de verhalen en ervaringen mee naar huis zodat we ze kunnen delen met andere jongeren. Zo laten we niet alleen onze stem horen maar brengen we een boodschap terug naar de jongeren en beleidsmakers in België."

Is networking niet erg belangrijk daar?

O.R.: "We hebben vooral een goede band kunnen opbouwen met een aantal jongerenvertegenwoordigers, zoals de Roemenen, Hongaren, ... Ook met jongeren van NGO's hebben we ideeën kunnen uitwisselen. Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de vertegenwoordigers zodat we onze standpunten hier kunnen versterken."

Hoe brengen jullie je vrije momenten door?

O.R.: "Het is hier echt superdruk met meetings van 's morgens tot 's avonds. Maar in het weekend hebben we wat rondgewandeld in het 'Financial District', Tribeca en Brooklyn. In Central Park hebben we onze speech geoefend die we maandag op de open vergadering hebben gehouden."

Wie hebben jullie zoal gezien?

O.R.: "Maandag assisteerden we aan de buitengewone veiligheidsraad over de gebeurtenissen in Syrië. Daar hebben we de buitenlandministers van de VS, Hilary Clinton, en Frankrijk, Alain Juppé, naast alle andere leden van de veiligheidsdienst gezien. Onze ambassadeur Jan Greuls en Eurocommissaris Laszlo Andor feliciteerden ons met onze speech."

Lees meer over:

Onze partners