Video: zinkgat slorpt vijver en bomen op in Bosnië (en groeit nog)

26/11/13 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:49

De bewoners van het afgelegen Bosnische dorpje Sanica zijn bezorgd. Op de plaats waar enkele dagen geleden nog een vijver lag, gaapt nu een grote krater. Een zinkgat heeft de vijver en enkele omstaande bomen opgeslorpt.

'Vissen sprongen uit het water en plots werd een grote pruimenboom naar beneden getrokken alsof iemand er met een haak een ferme ruk aangaf,' zei een getuige.

De vijver had een diameter van circa 20 meter en een diepte van 8 meter. De 'afgrond', zoals de bewoners de krater noemen, heeft een diameter van 50 meter en een diepte van 30 meter en wordt volgens de bewoners nog elke dag groter. Dat is ook op videobeelden te zien:

Hoewel het niet ongewoon is dat vijvers en kleine meertjes plots verdwijnen - bijvoorbeeld door het uitdrogen van ondergrondse waterstromen - houden sommige bewoners toch rekening met andere, bovennatuurlijke verklaringen.

'De eigenaar van de vijver overleed een maand geleden,' zegt Rezak Motanic. 'Enkele dagen eerder had hij nog gezegd: "Wanneer ik sterf, neem ik alles mee". Zijn dochter zag hem de avond voor zijn overlijden nog langs de vijver wandelen.' (KVDA)

Onze partners