Video: Republikein gooit sneeuwbal in Senaat als bewijs tegen klimaatopwarming

27/02/15 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:36

In de Amerikaanse Senaat gooide de Republikein James Inhofe met een sneeuwbal om te tonen 'dat het nog wel meevalt met de opwarming van de aarde.'

Video: Republikein gooit sneeuwbal in Senaat als bewijs tegen klimaatopwarming

Republikeinse senator James Inhofe © YouTube

De Republikeinse senator James Inhofe bracht een sneeuwbal mee naar de Amerikaanse Senaat om zijn betoog tegen de klimaatverandering te staven. Door de sneeuwbal in de tribune te gooien wilde hij bewijzen dat 'het nog wel meevalt met de opwarming van de aarde.'

'We krijgen steeds vaker te horen te horen dat het warmer en warmer wordt. Doemberichten dat 2014 het warmste jaar ooit was, worden wijdverspreid. Daarom toon ik jullie een sneeuwbal, voor het geval jullie vergeten waren wat dit is', zegt Inhofe terwijl hij een sneeuwbal in de lucht steekt. 'Erg koud', voegt hij er smalend aan toe.

'Vang dit', waarna hij de sneeuwbal toegooit naar iemand die niet in beeld te zien is. Of de sneeuwbal ook daadwerkelijk werd gevangen of in duizend stukjes kapot viel op de grond, is niet bekend, aldus CNN. Nadien hervatte Inhofe zijn betoog met een glimlacht tot achter zijn oren op het gezicht.

'Toeter als van de opwarming houdt'

Iglo James Inhofe

Iglo James Inhofe © YouTube

Inhofe staat erom bekend de klimaatverwinning hardnekkig te ontkennen. 'De grootste hoax die wordt opgedrongen aan het Amerikaanse volk', stelt hij. Wetenschappers die meetbaar bewijs aanvoeren, doet hij af als stomkoppen.

Het is niet de eerste keer dat hij het koude weer gebruikt als argument. In 2010 bouwde hij samen met zijn kleinkinderen een iglo van sneeuw met daarbij het opschrift: 'Al Gores nieuwe huis' en 'Toeter als je van de opwarming van de aarde houdt'. (AVE)

Onze partners