Vergeet al-Qaeda, schoolmaaltijden zijn grootste bedreiging voor VS

21/04/10 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Er dreigt een tekort aan nieuwe rekruten wegens de toenemende zwaarlijvigheid.

Vergeet al-Qaeda, schoolmaaltijden zijn grootste bedreiging voor VS

De Amerikaanse nationale veiligheid hoeft niet langer te vrezen voor terroristen of schurkenstaten. De nieuwste bedreiging komt volgens een groep gepensioneerde militaire officieren uit een heel andere hoek: schoolmaaltijden.

De bejaarde decoratiedragers baseren zich op een rapport waaruit blijkt dat negen miljoen jongvolwassenen te dik zijn om het leger te vervoegen. Dat aantal vertegenwoordigt 27 procent van alle Amerikanen tussen 17 en 24 jaar.

Daardoor dreigt een tekort aan nieuwe rekruten want de jongeren kunnen de fysieke toetredingsproeven voor het leger niet aan. Daarom ijveren de officieren, verzameld onder het motto "Mission: Readiness", voor een voedingswet die de maaltijden op scholen voedzamer en gezonder moet maken.

De militairen geven toe dat behalve obesitas er nog andere factoren zijn die jongeren uit het leger houden. Maar ze zijn zeker dat zwaarlijvigheid de meest gewichtige is.

Te mager

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse militaire bonzen met de handen in het haar zitten wegens de lichaamsbouw van potentiële soldaten. Tijdens WO II waren de kandidaten te mager omdat ze ondervoed waren door de beruchte Grote Depressie. Mogelijk wordt het huidige probleem opgelost door een verdere economische inzinking.

Lees meer over:

Onze partners