Vergaat de wereld dan toch in 2012?

04/01/12 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

Als de wereld in 2012 niet te gronde wordt gericht door de Mayakalender, zijn er gelukkig nog tal van alternatieven.

Vergaat de wereld dan toch in 2012?

© Reuters

Sommige geruchten zijn zo hardnekkig, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het nodig vond een bericht op haar website te plaatsen waarin alle onheilstheorieën ontkracht worden. Een bloemlezing uit de mogelijke scenario's.

1. Christelijke Apocalyps
Waarom zouden we Maya's nodig hebben, als we het zelf ook kunnen? Niets minder dan de Christelijke Apocalyps staat voor de deur, en wel dit jaar. In zijn bestseller The Bible Code poneert de Amerikaanse journalist Michail Drosnin dat de Hebreeuwse Bijbelteksten een gecodeerde boodschap met voorspellende waarde bevatten. Volgens Drosnin correspondeert het jaar 2012 met gecodeerde boodschappen als 'komeet' en 'vernietiging van de aarde'. Al bleek zijn theorie in het verleden wel al feilbaar. Zo voorspelde Drosnin voor het jaar 2000 een wereldoorlog, en een komeetinslag voor 2006.

2. YellowstonecalderaZoals in Pompeii al bijna 2000 jaar genoegzaam bekend is, kunnen vulkaanuitbarstingen heel wat schade aanrichten. De complete obliteratie van de wereld heeft echter meer nodig dan een doorsnee-Vesuvius. Gelukkig bestaan er nog supervulkanen. De meeste onheilstheorieën terzake wijzen in de richting van de Yellowstonecaldera, een ondergrondse supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstonepark. Volgens bepaalde berekeningen is de vulkaan 640.000 jaar geleden voor het laatst uitgebarsten, terwijl uitbarstingen doorgaans om de 600.000 jaar plaatsvinden. Hoog tijd voor een uitbarsting, menen enkele seismologen, die beweren dat de vulkanische activiteit in de Yellowstonecaldera de voorbije jaren gestaag is toegenomen. Al hoeft dat volgens de meeste wetenschappers niets te betekenen. Er is alvast geen enkele concrete aanwijzing dat Yellowstone op ontploffen staat.

3. Large Hadron Collider
Volgens andere theorieën zal de Large Hadron Collider, de ondergrondse deeltjesversneller op enkele kilometers van Genève, voor des werelds ondergang zorgen. De deeltjes die de LHC met grote snelheid tegen elkaar laat botsen, zouden immers voor microscopisch kleine zwarte gaten zorgen, die gaandeweg de volledige aarde zouden kunnen opslokken.

4. Poolwissel
Een andere mogelijke oorzaak van calamiteiten is de zogenaamde poolwissel. Dat is het natuurkundige verschijnsel waarbij de Noord- en Zuidpool van magnetische lading wisselen. Zo'n poolwissel, die ongeveer elke 200.000 jaar plaatsvindt, zou volgens sommigen het magnetisch veld uitschakelen, dat de aarde beschermt tegen inslaande kometen. Andere theorieën beweren dat een plotse poolwissel een nieuwe ijstijd zal ontketenen. Er is echter geen enkele aanwijzing dat een poolwissel dergelijk effect zou kunnen hebben. Bovendien duren poolwissels doorgaans honderden jaren, en is er geen enkele reden om aan te nemen dat zo'n wissel zich in 2012 zou voltrekken.

5. Zonnestormen en interstellaire energiewolken
Als we de eindtijd niet op de eigen planeet in gang krijgen, steekt het heelal wel een handje toe. Zonnestormen en interstellaire energiewolken zouden in 2012 een enorme ravage aanrichten. Volgens andere 'gespecialiseerde' websites zou de aarde dit jaar botsen met Nibiru, een niet nader geïdentificeerd hemellichaam uit de Soemerische mythologie. Andere sites hebben het over kometen en asteroïden, op ramkoers met onze planeet.

Of toch niet het einde van de wereld?
Overigens hoeft het in 2012 niet allemaal kommer en kwel te zijn. Misschien breekt dit jaar net een paradijselijke periode van gelukzaligheid aan, waarin de mensheid een soort algemene empathie zal ontwikkelen. Zo is er een theorie die voorspelt dat de mensheid zich weldra tot een soort 'superbrein van Gaia' zal ontwikkelen. Noot: voorgaande theorie is gebaseerd op de Gaia-hypothese van de Britse wetenschapper James Lovelock, die de wereld als een soort collectief organisme ziet. Michel Vandenbosch wordt al van genoeg beschuldigd. (JZ)

Lees meer over:

Onze partners