Vastgoedsite: Het Witte Huis is 294,9 miljoen dollar waard

19/01/13 om 01:28 - Bijgewerkt om 01:28

Het Witte Huis is gestegen in waarde sinds Barack Obama er in 2009 zijn intrek nam. De ambtswoning van de president is nu 294,9 miljoen dollar waard, stelt de Amerikaanse vastgoedsite Zillow.

Vastgoedsite: Het Witte Huis is 294,9 miljoen dollar waard

© Reuters

Met de presidentiële inauguratie maandag beginnen de Obama's aan hun vijfde jaar op 1600 Pennsylvania Avenue, het beroemdste adres van de VS. Met een geschatte waarde van net geen 295 miljoen dollar (220 miljoen euro) is het Witte Huis zeven procent meer waard dan toen ze er gingen wonen, de dag dat Barack Obama in 2009 de eed aflegde op de trappen van het Capitoolgebouw, even verderop.

Het Witte Huis is niet te koop, maar Zillow, een populaire website voor wie een woning zoekt in de VS, plakte er een prijskaartje op met hetzelfde algoritme waarmee het ook 'normale' woningen beoordeelt.

In die gestegen waarde wordt de zich herstellende huizenmarkt in de VS meegerekend. Bovendien doet Washington, een stad waar de crisis minder hard toesloeg dan elders, het beter dan de rest van het land.

Eigen tandartsenpraktijk

Los van dat alles is het Witte Huis natuurlijk sowieso een niet onaardig stulpje. We bedoelen maar: een eengezinswoning (bouwjaar 1792) met 132 kamers, waarvan 16 slaapkamers, 35 toiletten en badkamers, én twee kantoorvleugels, een eigen zwembad, bowlingbaan, basketbalveld én tandartsenpraktijk - het is niet min.

De bewoners weten zich bovendien omringd door uitstekende parken en museums en een tuin die groot genoeg is om een uit de kluiten gewassen helikopter te laten landen. Hadden we overigens al gezegd dat onder de West Wing een eigen atoomschuilkelder en hoogtechnologisch commandocentrum zit?

Voor wie interesse heeft: de door Zillow geschatte maandelijkse afbetaling bedraagt een tikje meer dan één miljoen dollar. Wie de woning wil huren, zou daar 1,75 miljoen dollar per maand voor moeten neerleggen.

Onze partners