Van 'Schotlandloze' Union Jack tot vroege haring: de beste 1 aprilgrappen

01/04/14 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:52

De 1 aprilgrappen in de Vlaamse pers waren dit jaar zoals steeds nogal braaf. De straffere aprilvissen lazen we over de taalgrens en in de buitenlandse media.

Daily Mail: 'Union Jack zonder Schotland'

Uit geheime Britse regeringsdocumenten is per ongeluk het nieuwe ontwerp voor de Union Jack zonder Schotland gelekt, mocht Schotland onafhankelijk worden. Er blijft enkel nog een rood kruis over op een witte achtergrond samen met het rode andreaskruis van de Ierse Sint Patrick.

Van 'Schotlandloze' Union Jack tot vroege haring: de beste 1 aprilgrappen

© /

Het nieuws klonk blijkbaar geloofwaardig, want Bert Rymen en Xavier Taveirne namen het nieuws zonder verpinken over in 'De Ochtend' op Radio 1.

The Times: 'Schotland geleid door Duitse hertog'

De hertog van de Duitse deelstaat Saksen zou met bijzondere interesse het Schotse onafhankelijkheidsdebat volgen. De Duitser, die een nazaat is van de laatste Stuart-koning, zou recht hebben op de troon van een onafhankelijk Schotland. Volgens een expert van de universiteit van Dublin, Amadan Giblean (Gealisch voor 'aprilvis') 'hebben de Stuarts meer rechten om Schotland te besturen dan de Windsors indien constitutioneel gezien teruggekeerd zou worden naar een Schotland zoals dat in de jaren 1600'.

The Guardian: 'Schotland gaat rechts rijden'

Nog een Schots getinte aprilvis in The Guardian. Het onafhankelijke land zou switchen naar het rijden op de rechtse zijde van de weg. De krant maakte zelfs een video om het nieuwe systeem uit te leggen.

The Daily Telegraph: 'Alex Salmond op Schotse pond'

In het geval van een overwinning in het Schotse referendum voor onafhankelijk in september zou de Britse Queen van de Schotse pond verdwijnen en vervangen worden door Alex Salmond, de minister-president van Schotland.

The Independent: 'Vredestroepen naarSchots-Engelse grens'

En ook The Independent had de Schotse zaak als onderwerp voor zijn aprilvis gekozen. Volgens de krant zouden de Verenigde Naties van plan zijn vredestroepen naar de Schots-Engelse grens te sturen.

Bild: 'Begraafplaats voor lesbiennes'

In de Duitse hoofdstad Berlijn wordt de eerste begraafplaats speciaal voor lesbiennes geopend omdat 'vrouwen niet naast mannen willen begraven worden'. Op een stuk grond van 400 vierkante meter is er plaats voor 80 graven.

La Dernière Heure: 'Panda's in Pairi Daiza zijn allebei vrouwtjes'

De Franstalige krant vond inspiratie bij de panda's. In het dierenpark Pairi Daiza zat men met de handen in het haar nu gebleken is dat de panda's Haohao et Xinghui allebei van het vrouwelijke geslacht zijn.

Belga: 'Nieuwe haring dit jaar een vroege vogel'

Persagentschap Belga nam op 31 maart het bericht van ANP over dat de nieuwe haring dit jaar een stuk vroeger zou komen dan in 2013 wegens het mooie weer. Het was echter een aprilgrap van het Nederlands Visbureau. 'Werd de start van het haringseizoen vorig jaar nog met 2 weken uitgesteld, dit jaar is al volvette haring voor de Nederlandse kust gespot.'

Het Nederlands Visbureau kwam op 1 april met de bewijzen:

Lees meer over:

Onze partners