Van jihadi's tot borstvergrotingen: 6 bizarre crowdfundingprojecten

26/06/14 om 16:05 - Bijgewerkt om 17:06

Nederlandse jihadi's grijpen naar het middel van crowdfunding om geld bijeen te krijgen voor juridische bijstand van gevangen genomen 'broeders'. Het is niet het enige crowdfundingproject dat de wenkbrauwen doet fronsen.

Van jihadi's tot borstvergrotingen: 6 bizarre crowdfundingprojecten

© Reuters

Sympathisanten werden door jihadi's onlangs voor het eerst op sociale media opgeroepen geld te storten voor 'onze gedetineerden'. Een slimme manier van geld inzamelen, want via crowdfunding zijn er al vreemde projecten aan geld gekomen.

1 Kip burrito van 8 dollar haalt 1050 dollar op

Als u denkt dat het bij crowdfunding alleen om grote bedragen gaat, heeft u het mis. De Amerikaanse student vormgeving Noboru Bitoy wilde een paar maanden geleden graag een kip burrito van zijn lokale Chipotle, een Mexicaans grillrestaurant, proeven. Hij besloot om 8 dollar te vragen via crowdfunding website Kickstarter. De student haalde uiteindelijk door middel van 258 donaties een totaalbedrag van 1050 dollar op. In ruil voor donaties zou hij aan de hand van een infographic weergeven hoe de burrito smaakte. De uiteindlijke aanschaf en recensie van de burrito op zijn Kickstarter site.

2 Gratis borstvergroting

Een populair onderwerp om geld voor in te zamelen? Een borstvergroting. Er is zelfs een website waar vrouwen zich aan kunnen melden om geld in te zamelen bij onbekenden voor hun borstvergroting: myfreeimplants.com. Op de site kunnen vrouwen een profiel aanmaken en geld inzamelen door met donateurs te chatten en foto's van zichzelf te delen. Voor elk ontvangen chatbericht ontvangen ze 1 dollar.

3 Dakloze man terug naar Jamaica

Crowdfunding hoeft niet eens om eigen belang te draaien. Dat bewees de Britse Jenny Baker afgelopen februari nog. Op een avond raakte ze aan de praat met een dakloze Jamaicaanse man. Hij heette Michael en vertelde dat hij 64 was en graag terug zou keren naar zijn geboorteland. Baker besloot actie te ondernemen en begon een Twitter campagne onder de hashtag #getmichaelhome. Amper vijf dagen later hadden ruim 12.000 mensen in totaal meer dan 12.500 euro gedoneerd. En hoe het afgelopen is met Michael? Dat leest u op Jenny Baker's Blog.

4 Cloaca operatie van schildpad

Uw schildpad heeft een operatie aan zijn cloaca nodig van 200 pond, maar dat geld heeft u niet. Wat doet u? Juist, u begint een crowdfunding project. Dit deed de Engelsman Miles Jelfs voor zijn schildpad Cedric. De schildpad heeft problemen met zijn cloaca, de opening in het lichaam van de schildpad waardoor zowel ontlasting, urine en eieren afgevoerd worden. Of zoals de eigenaar zelf in de oproep shreef: basically his willy. Een onhaalbaar project denkt u misschien? Neen. Jelfs haalde binnen vier dagen ruim 500 pond op, 300 pond meer dan zijn doel. Helaas voor schildpad Cedric werd de operatie een amputatie. De behandeling is inmiddels bijna afgerond, en de schildpad maakt het goed.

5 De enige LP van de Wu-Tang Clan vernietigen

De Amerikaanse rapgroep Wu-Tang Clan, die voornamelijk in de jaren '90 furore maakte, brengt dit jaar één album uit. Letterlijk. Want de groep verkoopt maar één exemplaar van het album. De dubbel LP verschijnt in een speciale uitvoering en zal miljoenen moeten opbrengen. Reden genoeg voor Chris Everhart om het album te kopen, om het vervolgens te vernielen. Want 'kunst moet met de wereld gedeeld worden. Zeker met arme mensen en de cultureel achtergestelden', aldus de Amerikaan. Mocht u willen bijdragen aan de vernieling, dan moet u snel zijn. Over 32 dagen eindigt de inzameling. Het doel is om 6 miljoen dollar te verzamelen voor de vernieling, en Everhart heeft tot nu toe slechts 10.666 dollar vergaart. Grotere bedragen doneren loont, want voor 100 dollar mag u bij de vernieling aanwezig zijn. Bij een donatie van 10.000 dollar krijgt u zelfs een stuk van het album.

6 Geen tandartsverzekering

Een tandartsverzekering vinden wij normaal, maar in de VS is dat wel anders. Jeffery Self brak in een weekend de helft van een voortand af en ging naar de tandarts. Daar bleek dat hij ook nog eens een wortelkanaalbehandeling nodig had in het overgebleven deel van de voortand. Totale kosten: 3.400 dollar. Mede dankzij het grappige filmpje dat hij maakte was dit geen probleem voor de Amerikaan. Dankzij 183 donateurs kan Self weer normaal voor de dag komen.

Wim Kopinga

Lees meer over:

Onze partners