Unieke beelden: skydiver wordt bijna geraakt door meteoriet

04/04/14 om 10:04 - Bijgewerkt om 11:11

Skydiven is voor velen al een spectaculaire ervaring, stel je voor dat je tijdens je sprong ook nog eens een meteoriet rakelings voorbij ziet zoeven. Het overkwam de Noor Anders Helstrup. Een camera op zijn helm legde de unieke gebeurtenis vast op beeld.

Unieke beelden: skydiver wordt bijna geraakt door meteoriet

© Anders Helstrup/NRK

Helstrup, die samen met enkele andere leden van de Oslo Parachute Club uit een klein vliegtuig was gesprongen, had pas zijn parachute opengetrokken toen hij iets razendsnel voorbij zag vliegen. Toen hij weer op de begane grond was, bekeek hij onmiddellijk de beelden die zijn camera gemaakt had en daarop was inderdaad een vallende steen te zien.

De man is nog steeds niet overtuigd dat het om een meteoriet gaat, maar experts twijfelen niet. 'Het kan niet anders, de vorm van de steen is typisch voor meteorieten: hij heeft een vers breukvlak aan één zijde en is afgerond aan de andere,' zei geoloog Hans Amundsen aan de Noorse nationale omroep NRK. De steen was wellicht een deel van een groter stuk dat zo'n twintig kilometer boven Helstrup uiteenviel.

Volgens Amundsen is het zo goed als zeker de eerste keer in de geschiedenis dat een meteoriet in de lucht is gefilmd.

De hoop is nu om de steen alsnog te vinden en te bestuderen. Amundsen: 'We weten waar in de lucht Anders zich ongeveer bevond toen de meteoriet hem passeerde en dat de steen aan zo'n 300 km/u viel.'

Bekijk de unieke beelden (steen vanaf 1:40):

Onze partners