Turkse imams moeten naar de zangles

11/05/10 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

Sommige Turkse imams zingen zo vals dat de gelovigen ervan gaan lopen.

Turkse imams moeten naar de zangles

© Belga

De azan is een mooie en melodieuze oproep tot het ochtendgebed in de islam. Althans zo hoort het te zijn. Sommige Turkse imams zingen zo vals dat de gelovigen ervan gaan lopen.

Omdat de klachten over de valse noten maar bleven binnenstromen, kwam Mustafa Cagrici, verantwoordelijke voor religieuze zaken in de stad Istanbul, op het idee om muzieklessen op te starten voor de minder muzikale imams.

"Ondanks het feit dat ze echt niet kunnen zingen, werden deze imams en muezzins toch in dienst genomen. We zullen dan ook het onderste uit de kan halen om hun zangtalenten te verbeteren", klinkt het overtuigend bij Cagrici, die in alle 3.000 moskeeën in Istanbul een imam wil plaatsen die moslims als een nachtegaal kan lokken naar het ochtendgebed.

En de muzieklessen lijken te werken want sinds de start van de lessen, zijn de klachten gedaald van honderd in een maand naar een twaalftal. Die enorme verbetering is vooral te danken aan de zangleraar, Seyfettin Tomakin.

Hopeloze gevallen

"Een slecht gezongen azan is enorm storend. Het hoort mooie muziek te zijn die mensen samenbrengt tot God. Daarom is het zo belangrijk dat de imams de oproep in de juiste toon zingen", aldus Tomakin. Maar hij beseft dat hij niet van elke imam een Pavarotti kan maken. "Hoeveel lessen ze ook volgen, sommigen zijn gewoon hopeloos".

Maar ook voor de hopeloze gevallen biedt Istanbul een oplossing. Moskeeën met minder getalenteerde imams krijgen een verbinding met een centrale moskee waar een imam die wel kan zingen aanwezig is.

Lees meer over:

Onze partners