'The Dark Knight Rises is complot tegen Romney'

20/07/12 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Onder de Amerikaanse Republikeinen is er verontwaardiging ontstaan over de nieuwe Batmanfilm. 'The Dark Knight Rises' zou een complot zijn tegen presidentskandidaat Mitt Romney.

De rechtse commentator Rish Limbaugh trok stevig van leer tegen de nieuwste Batmanfilm 'The Dark Knight Rises'. Dat meldt The Guardian. Op zijn lokale radioshow legde hij de link tussen de slechterik in de film en de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. "Ik ben hier zo ontzet over", begint Limbaugh zijn uiteenzetting (filmpje).

'Dit is echt geen toeval'

De Republikeinse commentator ontdekte naar eigen zeggen de samenzwering toen hij hoorde hoe de vijand van Batman heette: Bane. Volgens Limbaugh is die keuze absoluut geen toeval. Mitt Romneys bedrijf, waar momenteel heel wat discussie rond is, heet immers 'Bain Capital'. 'Bain' en 'Bane' worden in het Engels compleet hetzelfde uitgesproken.

"Denken jullie echt dat het toeval is dat deze echt gemene, vuur blazende, vierogige - wat hij ook is - slechterik Bane heet?" vraagt hij aan zijn luisteraars. Volgens hem duidelijk niet.

'Publiek bestaat uit hersendode mensen'

Allemaal goed en wel, maar kiezers laten zich toch niet beïnvloeden door de naam van een slechterik in een Batmanfilm? Tuurlijk wel, aldus Limbaugh. "Veel mensen zullen die film gaan bekijken", zegt hij. "En onder het publiek zijn er veel hersendode mensen. Zij zullen de naam 'Bane' horen en die associëren met Bain."

Dat zal volgens hem ongetwijfeld invloed hebben op de verdere campagne en op de verkiezingen. "Want Obama en de Democraten gaan het voortdurend hebben over 'Bain' en niet over 'Bain Capital', en Romney", legt hij uit. "De mensen zullen dan terugdenken aan de film en denken 'Oh ja, ik weet wie dat is!".

Of misschien staat Batman wel symbool voor Romney?

Wie verder kijkt dan enkel de naam van de slechterik, ontdekt een andere mogelijkheid. Misschien staat niet Bane, maar Batman symbool voor Mitt Romney. Volgens Amanda Read van The Washington Times lijkt Mitt Romney eerder op Bruce Wayne, de man die in het geheim Batman is. "Batman is eigenlijk een verstandig en enorm rijk lid van de beau monde", aldus Read. "En hij vertegenwoordigt eigenlijk alles wat president Obama denkt dat er fout is met dit land."

Ze merkt op dat "als Obama zijn zin krijgt, Bruce Wayne failliet zou gaan en zijn rijke leventje onmogelijk zou zijn." In de film lijkt de opstand die Bane organiseert bovendien op de Occupy Wall Street-protesten. De woede van de 99% tegen de extreem rijke 1%.

De gelijkenis met Batman blijft "negatief" voor Mitt Romney, maar Read ziet toch een positieve noot. "Dan zijn de rijke en de goede man alvast een en dezelfde persoon", zegt ze. (GM)

Lees meer over:

Onze partners