‘Snelwegschutter bestaat niet’

De Nederlandse politie en justitie denken dat er nooit iemand op snelwegen auto’s heeft beschoten. De zogenoemde snelwegschutter is na uitgebreid onderzoek niet gevonden.

Tussen augustus en november waren er 179 incidenten, de meesten rond Rotterdam. Al snel was er sprake van een mogelijke snelwegschutter. De politie kreeg 600 tips. Die leidden onder meer tot drie aanhoudingen, maar leverden uiteindelijk niets concreets op.

Dat er vrijwel zeker geen snelwegschutter bestaat, besluit de politie uit diepgaand onderzoek. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar glasbreukschade in het algemeen. Cijfers van twee glasschadeherstelbedrijven laten zien dat wekelijks en maandelijks “een zeer groot aantal” zij- en achterruiten breken door een niet-opzettelijke oorzaak zoals steenslag.

Tegelijkertijd constateerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat het vanaf een vaste locatie bijna onmogelijk is om een rijdende auto te raken met een luchtdrukwapen of katapult. Dat kan wel vanuit een rijdende auto. Daarom wil de politie de mogelijkheid van een beschieting niet uitsluiten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content