Slechte kerstcadeaus onverbiddelijk online

03/01/12 om 15:19 - Bijgewerkt om 15:19

Zelfs de Kerstman is niet onfeilbaar. Elk jaar weer zijn de nadagen van Kerstmis hoogdagen voor veilingsites zoals eBay en Kapaza. Zowel klanten als verkopers spelen gretig op ongewenste cadeaus in.

Slechte kerstcadeaus onverbiddelijk online

© Corbis

Een gegeven paard kijkt men niet in de bek, zo gaat de oude volkswijsheid. Maar goed, met een paard dat uit de bek stinkt, is het ook niet aangenaam draven. En dus werden veilingsites zoals eBay en Kapaza ook dit jaar overstelpt met de minder gesmaakte cadeautjes van de voorbije kerstperiode.

Volgens een eBay-onderzoek ontvangen ongeveer veertig procent van de Belgen tijdens de feestdagen minstens één ongewenst geschenk. Circa zestig procent van die ontevredenen wil zo'n geschenk van de hand doen, en doet dat steeds vaker via internet. Volgens het onderzoek wachten de meesten evenwel tot januari.

Videospelletjes en gsm's
Hoe het ook zij, in de dagen na de kerstperiode namen de onlineactiviteiten op veilingsites ook dit jaar weer een hoge vlucht. Zo werden er op de dagen na kerst opvallend meer nieuwe artikelen geplaatst. Het gaat meestal om videospelletjes, computergerelateerde artikelen en mobiele telefoons.

Bovendien speculeren veel reguliere klanten van veilingsites ook expliciet op de rampcadeaus van anderen. Op de verkoopsite Kapaza behoorden 'fout cadeau', 'verkeerd cadeau' en 'kerstcadeau' tot de populairste zoektermen. Op 27 december telde de site zeventig procent meer bezoekers dan de drie dagen ervoor. Die dag werden er ongeveer zes miljoen zoekertjes bekeken. Ook professionele verkopers plaatsen tijdens de kerstperiode opvallend meer artikelen online.

Overigens worden verkoopsites steeds creatiever gebruikt. Naast de klassieke categorieën zoals speelgoed en elektronica gaan steeds meer gebruikers op zoek naar eerder ongewone artikelen. Zo was 'brandhout' de voorbije maand de populairste zoekterm op Kapaza. Op eBay was er de voorbije maand opvallend veel vraag naar bieren als Duvel en Westvleteren.

Paarden
Online verkopers kijken een gegeven paard dus wel degelijk in de bek. Dat kunt u overigens gerust letterlijk nemen. Op Kapaza staat 'paarden' met 2859 hits op de vijfde plaats bij de meest gebruikte zoektermen. (JZ)

Lees meer over:

Onze partners