Slag bij Waterloo: ‘Heeft Frankrijk ondergang van Napoleon na 200 jaar nog niet verteerd?’

Leeuw van Waterloo © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Franse autoriteiten hebben minder dan een maand voor de grootse herdenking van de Slag bij Waterloo nog steeds niet aangegeven of er officiële afgevaardigden aanwezig zullen zijn. ‘Is de ondergang van Napoleon en zijn rijk, 200 jaar later nog steeds niet verteerd?’

Minder dan een maand voor de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo, is Frankrijk er nog steeds niet in geslaagd een hooggeplaatste af te vaardigen voor de officiële plechtigheden. Een teken dat Frankrijk de slag, tweehonderd jaar later, nog steeds niet helemaal verteerd heeft, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Vanaf 18 juni zullen 5.000 acteurs vijf dagen lang de Slag bij Waterloo naspelen. 300 paarden en 100 kanonnen figuren in wat omschreven wordt als ‘de meest indrukwekkende reconstructie ooit gezien in Europa.’ Dit schouwspel heeft een kostenplaatje van 7 miljoen euro.

‘Ondergang rijk, 200 jaar later nog niet verteerd?’

Leden van onder meer de Britse, de Belgische en Nederlandse koninklijke familie zullen aanwezig zijn, naast tal van andere belangrijke internationale gasten. ‘Deze gasten hebben al lang bevestigd, maar langs Franse zijde blijft het stil’, zegt organisator en coördinator Laurence Nelis van de vzw en organisator Bataille de Waterloo 1815, in Le Figaro.

Miniatuur slag bij Waterloo
Miniatuur slag bij Waterloo © Reuters

‘Bovendien zullen er ook meer Belgen en Duitsers Franse soldaten spelen, dan Fransen zelf. Dat is erg jammer’, zegt ze. ‘Is de ondergang van Napoleon en zijn rijk, tweehonderd jaar later nog steeds niet verteerd?’, vraagt de krant zich af.

Op 18 juni 1815 lieten 12.000 mensen het leven bij de Slag van Waterloo en raakten 35.000 soldaten gewond. Hier werd Napoleon definitief verslagen, waardoor er een einde kwam aan twintig jaar van Europese conflicten.

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen vuiltje aan de lucht. Frankrijk zou nog niet gereageerd hebben op de uitnodig omdat ze ‘zoveel vragen kreeg’ om herdenkingen bij te wonen.’

Herdenkingsmunt

Eerder was al commotie ontstaan rond een specifieke euromunt naar aanleiding van de herdenking van de Slag bij Waterloo. Maar de speciale munt die ons land wilde lanceerde, stuitte op verzet van Frankrijk. ‘Een negatief symbool dat de Europese eenheid zou ondermijnen’, noemde de Franse president François Hollande het idee. En ook andere Eurolanden zijn niet wild van een herdenkingsmunt, berichtte De Tijd.

Als alternatief wordt overwogen de munt een afwijkende waarde (3 of 5 euro) te geven. In dat geval is er geen toestemming nodig van de andere lidstaten.

'Napoleon'
‘Napoleon’© Reuters

‘De Fransen moeten volwassen worden en hadden de Belgen moeten steunen bij dit voorstel’, zegt de conservatieve politicus Peter Bone .

Volgens historici worstelen de Fransen er nog steeds mee hoe ze Napoleon moeten herinneren. Als een verlichte leider? Een op macht beluste dictator? Of beide?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content