Schipbreukeling drijft 16 maanden op de oceaan

31/01/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

In de Stille Oceaan is een man gered die na een schipbreuk 16 maanden lang op het water heeft rondgedobberd.

Schipbreukeling drijft 16 maanden op de oceaan

© BELGAIMAGE

Op een koraaleiland in de Stille Oceaan is een man aangespoeld die 16 maanden heeft doorgebracht op zee. De man, die lang haar en een baard heeft, en sterk vermagerd is, zegt dat zijn boot in september 2012 afdreef in Mexico.

De zeven meter lange boot van de man werd opgevist door inwoners van het eiland Ebon. Het vaartuig van de man heeft een motor, maar geen schroef "Zijn gezondheidstoestand is niet goed, maar hij herstelt", zegt Ola Fjeldstad, een Noorse studente antropologie die onderzoek doet op het koraaleiland, via de telefoon aan het Franse persbureau AFP.

Zijn leven lijkt niet in gevaar en hij kan stappen. "We hebben hem veel water gegeven, hij wint aan krachten", aldus de studente. "De boot is erg beschadigd, hij ziet eruit alsof hij lange tijd heeft doorgebracht op zee."

De man was enkel gekleed in ondergoed en zegt dat hij in september 2012 met een vriend vertrok vanuit Mexico. Hij zou 12.000 kilometer hebben afgelegd. De onfortuinlijke vriend overleefde niet. Veel details over de tocht van de man zijn er nog niet, aangezien hij enkel Spaans spreekt. Zijn naam zou José Ivan zijn.

Hij overleefde zijn tocht door schildpadden, vogels en vis te eten. Wanneer het niet regende, leste hij zijn dorst met schildpaddenbloed. Materiaal om te vissen, was niet aan boord, dus de schipbreukeling zou zijn prooi gevangen hebben met de blote handen, zegt Fjeldstad. Bij aankomst op het eiland, bevond er zich een schildpad op de boot.

Ebon maakt deel uit van de Marshalleilanden, in het midden van de Stille Oceaan. Het heeft slechts één telefoonlijn en geen internet. De minister van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Majuro is op de hoogte. De man zou moeten worden overgebracht, maar het enige regeringsvliegtuig dat kan landen op Ebon is momenteel in onderhoud. Het kan pas ten vroegste dinsdag opnieuw in gebruik worden genomen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners