Saudische vrouwen mogen (een beetje) fietsen

04/04/13 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Vrouwen hebben in Saudi-Arabië vanaf nu het recht om met de fiets te rijden. Er schuilt echter wel een addertje onder het gras.

Saudische vrouwen mogen (een beetje) fietsen

© Reuters

De Saudische krant Al-Yawm brengt het nieuws als een doorbraak voor vrouwenrechten in een land dat de reputatie heeft bijzonder vrouwonvriendelijk te zijn, zo schrijft The Guardian.

Er schuilt echter wel een addertje onder het gras: volledig bedekkende kledij op de fiets is verplicht, alsook het gezelschap van een mannelijk familielid. Bovendien mogen vrouwen enkel vrij rondpeddelen in openbare parken en andere 'recreatieve gebieden'.

Kantelmoment
Sinds de Arabische lente in 2011 leeft het gevoel dat vrouwenrechten in de Arabische wereld op een kantelmoment zitten. Zo werd de deelname van atlete Sarah Attar vorig jaar aan de Olympische Spelen, als eerste Saudische vrouw ooit, nog positief onthaald. Het is echter maar de vraag of deze nieuwe toekenning van rechten een echte doorbraak zal betekenen voor vrouwen in Saudi-Arabië.

De nieuwe maatregel is namelijk vooral gericht op amusement. Vrouwen krijgen immers maar een zeer beperkte bewegingsvrijheid en een ultraconservatieve interpretatie van de Islam blijft de norm. Met de fiets op zoek naar werk blijft met andere woorden illegaal, net als stemmen, een groot aantal sporten en een resem aan andere 'basisrechten'; (JDW)

Lees meer over:

Onze partners