Satirische show lacht met IS-strijders (video)

01/09/14 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:37

Terwijl de Islamitische Staat (IS) verder oprukt en gruweldaden uitvoert, ontstaat op sociale media een tegenbeweging. Met humor en satire worden de terroristen uitgelachen.

De oorlog die IS in Syrië en Irak voert, is naast een reëel conflict waarbij veel slachtoffers vallen ook een propagandaoorlog. Aan de hand van gruwelijke filmpjes, foto's en verhalen wil IS zich nog wreder en onmenselijker voordoen dan de terroristenorganisatie in werkelijkheid al is. Onder meer in Palestina hanteert men een tegenmiddel om IS te plaatsen, namelijk humor.

De satirische Palestijnse show Watan ala Watar, verspreidde in juni reeds een video waarin twee IS-strijders selecteren wie ze niet al dan niet willen vermoorden. Wanneer een christen hun checkpoint nadert, is het hek van de dam en beginnen de strijders ruzie te maken om wie hem mag executeren. Een christen vermoorden zou namelijk extra veel punten opleveren.

Ook de hashtag #ISISmovies is al enkele weken populair op Twitter. Twitteraars hervormen een filmtitel en verwijzen zo naar IS en de gruweldaden. De onthoofding van de Amerikaanse journalist James Folley was daarbij voor velen een inspiratiebron. Maar niet iedereen kan deze vorm van satire appreciëren. Al vlug was ook heel wat kritiek te lezen op het sociale netwerk. Lachen met IS zou 'ongevoelig' en 'ongepast' zijn.

IS zijn ratten

Al sinds IS in juni het kalifaat uitriep is er op sociale media naast propaganda geregeld een opstoot van spot. Toen de leider van terreurgroep IS (toen nog ISIS), Aboe Bakr al-Baghdadi voor het eerst in het openbaar verscheen, was het vooral zijn horloge dat de aandacht trok. Op sociale media gonsde het na de verspreiding van het filmpje van spot: 'Islamitsche kalief, draagt James Bond-horloge', was de teneur.

Niet alleen humor wordt ingezet als strijdmiddel tegen IS. De Irakese televisiezender AL Forat, gestuurd door de sjiitische politieke partij SIIC, zendt een anti-IS-propagandafilmpje uit. In de video zijn een leeuw, adelaars en ratten te zien. De leeuw en de adelaars staan symbool voor het regeringsleger die de ratten, die de terroristen van IS voorstellen, verjagen.

Lees meer over:

Onze partners