Rusland voert condoomcampagne tegen oppositie

26/12/14 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Dat het in België niet botert tussen regering en oppositie wordt duidelijk als die laatste het parlement verlaat. In Rusland verduidelijkt de overheid zijn positie dan weer door condooms uit te delen met de gezichten van oppositieleden erop.

Rusland voert condoomcampagne tegen oppositie

© Reuters

Chaos in buurland Oekraïne, Europese sancties en nu stort ook de nationale munt in. Rusland krijgt rake klappen, maar de schuld van de slechte roebelkoers wordt in eigen land gezocht.

Ineenstorten roebel

Om dat te verduidelijken, gingen aanhangers van het Kremlin condooms uitdelen in de straten van Moskou. Een campagne die niets met veilig vrijen te maken heeft. De verpakkingen van de rubbertjes zijn gesierd met beelden van oppositieleiders die in Rusland de schuld krijgen van het ineenstorten van de roebel.

Onder andere Aleksej Navalny en Mikhail Khodorkovsky zijn volgens Associated Press de dupe van de actie. Volgens een activist op de zender LifeNews hebben de 'oppositieleiders paniek gezaaid over het ineenstorten van de roebel', die het afgelopen jaar de helft van zijn waarde verloren is.

Diefstal

Navalny werd volgens AP al vaker geviseerd door zulke campagnes die door het Kremlin zelf aangespoord worden. Bovendien is hij verwikkeld in een proces waarover 15 januari een uitspraak wordt verwacht. De Russische oppositieleider en anticorruptieblogger wordt er met zijn broer van beschuldigd meer dan 30 miljoen roebel (meer dan 400.000 euro) te hebben gestolen van twee bedrijven tussen 2008 en 2012, waaronder een filiaal van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher.

De aanklagers eisen een celstraf van tien jaar, iets waar Navalny's aanhangers niet mee kunnen lachen: zij hebben reeds een protestactie gepland op de dag van het verdict. De actie werd echter al als illegaal bestempeld door Rusland.

Onze partners