Rus naait zijn bank met haar eigen kleine lettertjes

10/08/13 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:07

Een Russische man is erin geslaagd om zijn bank te tillen met haar eigen tactieken. Hij scande haar contract voor een kredietkaart, veranderde enkele kleine lettertjes en kreeg gelijk van de rechter.

Rus naait zijn bank met haar eigen kleine lettertjes

© Reuters

Dmitry Agarkov uit Voronezh in het westen van Rusland was het beu dat hij de ene na de andere aanbieding voor kredietkaarten in de bus kreeg, schrijft de Amerikaanse website Gawker. Dus besliste hij om een kredietkaart te openen op zijn eigen voorwaarden.

Agarkov scande het in zijn bus gevallen contract van de bank Tinkoff (bekend als sponsor uit het wielrennen), veranderde daar een paar kleine lettertjes aan en stuurde het ondertekend terug. Ook de bank tekende.

'Sorry, niet gelezen'

Zodoende kreeg Agarkov een kaart in handen met een onbegrensde kredietlijn en nul procent interest. Als de bank daar iets aan wilde veranderen, stipuleerde het document, moest ze 68.000 euro ophoesten om de contractvoorwaarden aan te passen of 136.000 euro om het contract te ontbinden. Agarkov zelf was niet verplicht om de tarieven te betalen die de bank doorgaans aanrekent voor kredietkaartverrichtingen.

De bank kreeg dat pas in de gaten toen ze Agarkov vier jaar later meer dan duizend euro aanrekende voor die onbetaalde tarieven. Agarkov weigerde te betalen, stapte prompt naar de rechter en die gaf hem gelijk. De man moest allen de 431 euro betalen die hij nog had openstaan op zijn kredietlijn.

"De bank zei in de rechtbank wat haar klanten meestal zeggen", zei Agarkovs advocaat: "We hebben het contract niet gelezen."

Principezaak

Dmitry Agarkov wil echter meer. Hij heeft ondertussen een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen Tinkoff. Hij eist nu 545.000 euro van de bank omdat die het contract heeft verbroken zonder de opzegvergoeding uit het contract te betalen.

De bank wil hem dan weer voor het gerecht slepen op beschuldiging van fraude. "Nu is het voor ons een principezaak", stelde oprichter Oleg Tinkov op Twitter.

Lees meer over:

Onze partners