Romantische komedies kunnen uw huwelijk redden

03/02/14 om 16:09 - Bijgewerkt om 17:00

Wie dacht dat eerlijkheid, trouw en wederzijdse steun de bouwstenen waren van een eeuwigdurende relatie, gaat het blijkbaar te ver zoeken. Brokken lijmen doe je door samen romantische komedies te kijken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Rochester in New York.

Romantische komedies kunnen uw huwelijk redden

© Thinkstock

Vijf romantische komedies per maand kijken en ze achteraf ook bespreken met je partner, kan de kans op een scheiding drastisch verminderen.

Voor het onderzoek werden 174 koppels onderworpen aan het kijken van vijf romcoms per maand. Eerst kregen ze een lezing van tien minuten over het belang van het eigen gedrag in een relatie. Kijken naar koppels in films kan helpen om zich bewuster te worden van de eigen attitude.

Leren van een romcom

De koppels werden op de juiste weg gezet met 'Two for the road' (1967) als eerste film uit de reeks van 50 die ze mee naar huis kregen. Na de film kwamen ze samen om de personages uit de romcom, die het plezier en het lijden van prille liefde illustreert, te bespreken.

"De resultaten suggereren dat mannen en vrouwen wel een goed idee hebben van wat ze nu juist of fout doen in hun relaties. We moeten hen dus niets bijbrengen om het aantal scheidingen te drukken. Ze moeten enkel leren nadenken over hoe ze zich momenteel gedragen in een bepaalde relatie", verklaart Ronald Rogge, professor in de psychologie aan de Universiteit van Rochester, in de Telegraph.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de 'Journal of Consulting and Clinical Psychology'.

Lees meer over:

Onze partners