Puerto Rico wil leguaan uitroeien

07/02/12 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

In een poging om de leguaan voor eens en voor altijd van het eiland te verdrijven wil de Puerto Ricaanse overheid zoveel mogelijk leguanen vangen en slachten om als vlees naar de Verenigde Staten uit te voeren.

Puerto Rico wil leguaan uitroeien

© Reuters

De overheid van het eiland kondigt aan zoveel mogelijk van de reptielen te willen doden om het vlees uit te voeren. Ze hoopt op die manier het diertje uit te roeien. De leguaan is een geïmporteerde soort die al gedurende lange tijd een bron van entertainment is voor de toeristen. De reptielen zijn echter al even lang een bron van ergernis voor de inwoners.

Volgens Daniel Galan Kercado, de minister van milieu, leven er zo'n vier miljoen leguanen in de Amerikaanse Caraïben en zijn ze daarmee talrijker aanwezig dan de mensen. 'Dit is een zeer groot probleem, dat we moeten bestrijden,' aldus de minister aan AP. 'Ze brengen schade toe aan gebouwen, de economie, gewassen en het ecosysteem.'

Puerto Rico worstelt al lang met de uitroeiing van de felgroene reptielen. Ze kunnen tot 1,8 meter lang en zo'n twintig jaar oud worden. In het grootste deel van Latijns-Amerika worden leguanen als een bedreigde diersoort beschouwd maar Puerto Rico wordt er door overspoeld. Dat komt doordat ze zich zo snel voortplanten en er maar weinig natuurlijke vijanden zijn.

De reptielen werden in Puerto Rico voor het eerst in het wild gezien in de jaren 70, toen ze werden vrijgelaten door mensen die ze als huisdier hielden. Sindsdien is hun aantal exponentieel gestegen. Ze worden er van beschuldigd landingsbanen in te nemen, de fundering van gebouwen te vernielen en stroompannes te veroorzaken door hun nest dicht tegen de warmte van elektriciteitscentrales te bouwen.

Volgens Galan geeft Puerto Rico meer dan 61.000 euro per jaar uit aan het doden van leguanen bij de internationale luchthaven van Luis Munoz Marin, waar de uit de hand gelopen leguanenpopulatie in het midden van de jaren 2000 af en toe de landing van vliegtuigen verhinderde. 'Het kost veel, heel veel,' zegt hij.

Duur leguanenvlees Galan en andere leden van de overheid, waaronder gouverneur Luis Fortuno, zeggen dat het doden van de leguanen om het vlees te exporteren een goede oplossing is die Puerto Rico financiële voordelen op zal leveren. Het eiland bevindt zich momenteel voor het vijfde jaar op rij in een recessie.

Het ministerie van gezondheid heeft Galans agentschap toestemming gegeven om een plan uit te werken om vrijwilligers te trainen voor de leguanenjacht. Ze willen de reptielen levend vangen om hen dan naar een verwerkingscentrale te brengen waar ze worden geslacht en klaargemaakt voor export naar de Verenigde Staten. 'De vraag naar Leguanenvlees is groot in de VS, vooral onder de Latijnse en Aziatische immigranten,' zegt Galan, die verwacht dat het plan tegen mei klaar is. Daarna moet het wel nog worden bekeken door verschillende overheidsinstellingen alvorens het kan worden goedgekeurd.

Volgens Galan hebben al vele mensen zijn ministerie gecontacteerd om mee te werken aan de leguanenvangst. Toch zoekt hij nog een bedrijf dat kan helpen met de verwerking en export van het vlees. Dat vlees kan voor een prijs tot 10 euro per kilo verkocht worden. 'Dat is een pak meer dan je voor kip kan krijgen,' zegt hij, 'Leguanenvlees heeft een groot economisch potentieel.'

Fortuno liet deze week op een persconferentie weten dat hij het voorstel steunt. 'Het is een manier om banen te creëren,' zegt hij, 'Leguanen komen niet natuurlijk voor in Puerto Rico, met als spijtig gevolg dat we er moeilijk van af raken.'


Heksenjacht
Kenneth Arroyo, 39 jaar oud, jaagt al zijn hele leven op leguanen en woont op het zuidwestelijke deel van het eiland. Hij liet al weten graag deel te nemen aan het plan. 'Als we er wat geld aan overhouden, is het een goed voorstel,' zegt hij. Tijdens de week werkt Arroyo in een ijsfabriek, maar in het weekend jaagt hij op leguanen. Hij beschuldigt ze er van de gewassen bij zijn huis te hebben vernield. 'We verkopen hun vlees niet,' zegt hij, 'We doden hen enkel omdat ze zo'n schade aanrichten.'

Javier Laureano, een wetenschapper die een behoudsprogramma voor het San Juan Bay estuarium runt, zegt dat de Puerto Ricanen de leguanen nu al mishandelen door ze te verbranden, te slaan en te overrijden met de wagen. Handelingen die volgens hem niet door de beugel kunnen, zelfs niet om wat extra geld. 'Er moeten maatregelen genomen worden om de populatie naar beneden te halen, maar we mogen van het leguanenprobleem geen heksenjacht maken,' zegt hij. (PC)

Lees meer over:

Onze partners