Proef bewijst: mannen kunnen pijn van bevalling echt niet aan

21/11/14 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:48

Kunnen mannen de pijn van een bevalling aan? Om een antwoord te krijgen op die vraag, ontwierp een Chinees ziekenhuis een weeën-simulator.

Proef bewijst: mannen kunnen pijn van bevalling echt niet aan

Baby bij geboorte © Istock

In het oosten van China biedt het ziekenhuis Aima Hospital mannen de kans om de ervaring van een zwangerschap én de pijn mee te maken. Nadat verschillende vrouwen klaagden over het gebrek aan sympathie van hun wederhelft, ontstond het idee om een machine te ontwerpen die de pijn kan nabootsen, schrijft The Telegraph.

Vier keer per week kunnen mannen zich aansluiten op de weeën-simulator die met elektrische schokken pijn uitoefent op de buik. De sterkte en de frequentie worden, net zoals in de realiteit, langzaam opgebouwd tot een pijnniveau dat vergelijkbaar is met de pijn die een vrouw voelt tijdens een bevalling.

'Mijn hart werd uit elkaar gereten'

Maar veel mannen haalden dat niveau niet en vroegen de dokter eerder te stoppen. 'Het leek alsof mijn hart en longen uit elkaar werden gereten', aldus de toekomstige vader Song Siling. 'Ik kan maar moeilijk beschrijven hoe pijnlijk het was.'

'En deze pijn evenaart nog niet eens de werkelijke pijn', reageert een verpleegster.

Wu Jianlong, een toekomstige vader die de pijn uithield tot het tiende en hoogste niveau, bekent dat zijn visie op bevallingen nu toch gewijzigd is. 'Aangezien alle vrouwen baby's krijgen, zag ik bevallen als iets natuurlijks en vanzelfsprekends. Die mening heb ik nu teruggeschroefd.'

In tegenstelling tot in België , is het in China niet gebruikelijk dat mannen de bevalling bijwonen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners