Priester waarschuwt voor 'gevaarlijke' yoga

09/07/14 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Een Ierse priester heeft zijn parochianen gewaarschuwd tegen het beoefenen van yoga. Hij beschreef de activiteit als 'wansmakelijk'.

Priester waarschuwt voor 'gevaarlijke' yoga

© Thinkstock

De priester Padraig O'Baoill van Gweedore in het graafschap Donegal in Ierland, schreef de waarschuwing uit in het parochieblad. In de weekenduitgave stond te lezen dat Katholieke parochianen hun zielen niet 'in gevaar' mochten brengen door yoga, tai chi of reiki te beoefenen.

In strijd met geloof

'Als volgers van Jezus Christus, mogen we niet deelnemen aan activiteiten die in strijd zijn met ons geloof. Daarom vraag ik u niet deel te nemen aan yogalessen, tai chi of reiki. Breng uw ziel niet in gevaar met zulke wansmakelijke activiteiten', schreef de man in het Ierse blad.

Een yogalerares van de parochie, Norah Graham, vertelde de Britse nieuwszender BBC dat ze eerder al een discussie met de priester had over zijn 'embargo' op reclame voor yogalessen. Graham was zich ervan bewust dat de man het niet goedkeurde, toch zijn de bewoners van Gweedore 'verbijsterd en sprakeloos' over het recente bericht. Graham benadrukte nog dat 'religie geen rol speelt binnen haar lessen' en dat 'yoga in Westerse landen gescheiden wordt van religieuze associaties.'

Indische heilige teksten

Yoga komt voort uit de Veda's, de Indische heilige teksten die rond 1900 v.C. werden opgesteld. Naast de nu populaire vrijetijdsbesteding, stammen drie grote religies van de teksten: het hindoeïsme, het jaïnisme en het boeddhisme.

Tai chi ontstond in de 13de eeuw oorspronkelijk als een gevechtsport in China. Tegenwoordig wordt de sport - met de trage en zachte bewegingen - echter over de hele wereld gezien als een gezondheidsoefening.

Reiki is dan weer een Japanse genezingstechniek die de natuurlijke genezingscapaciteiten van het eigen lichaam moet bevorderen. Een opgeleide beoefenaar van de techniek legt zijn handen daarbij op of boven het bovenlichaam van de patiënt. (WB)

Lees meer over:

Onze partners