'Pretpark vergroot kans op liefde'

10/02/12 om 11:09 - Bijgewerkt om 11:09

Wie hoopt op succes in de liefde, neemt zijn date best mee in een achtbaan dan naar een romantisch restaurant.

'Pretpark vergroot kans op liefde'

Een adrenalinekick zoals bijvoorbeeld een ritje in de achtbaan vergroot de kans op succes tijdens een eerste date. Sterker nog: ook al bestaande koppels kunnen het verliefde gevoel terugwinnen als ze samen iets verrassends doen.

Boost

Dat zegt Tila Pronk, sociaal psycholoog aan de VU in Amsterdam, die wetenschappelijk onderzoek doet naar liefde.

Bij een eerste date leren potentiële partners elkaar op een "frisse" manier kennen als ze dat doen in een meer verrassende omgeving. Dat vergroot de kans dat een eerste date uitgroeit tot meer.

Volgens Pronk doen ook koppels er verstandig aan hun relatie af en toe een boost te geven door iets te doen wat ze nog nooit eerder gedaan hebben.

Fysieke klik

Pronk benadrukt dat lichamelijke aantrekkingskracht het allerbelangrijkste aspect is van verliefdheid. "Door juist op een date te gaan sporten of naar een pretpark te gaan, hangt er evenwel meer spanning in de lucht", stelt de onderzoekster. "Daardoor is de kans groter dat er een fysieke klik ontstaat. En die klik is in belangrijke mate weer belangrijk voor het al dan niet slagen van een relatie."

Pronk bundelde verschillende psychologische onderzoeken naar de liefde in een boek met de titel "Hartstocht". Daarin geeft de onderzoekster een keur aan wetenschappelijke feiten en inzichten over de liefde. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners