Politie is dieven rondvliegende geld in Zedelgem op het spoor

21/06/13 om 04:47 - Bijgewerkt om 04:47

Er komt schot in de zaak van het rondvliegende geld in het West-Vlaamse Zedelgem. Dankzij tips van de bewoners zit de politie de 'eerkijke vinders' op de hielen.

Politie is dieven rondvliegende geld in Zedelgem op het spoor

In april dit jaar braken dieven binnen in een huis in Torhout en maakten daar een kluis met meer dan 1 miljoen euro buit. Tijdens hun vlucht verloren ze de inhoud van de kluis op straat in Zedelgem. Het geld kwam als een schat uit de hemel gevallen.

Voorbijgangers en buurtbewoners graaiden zoveel geld mee als ze konden en gingen aan de haal met een groot deel van de buit. Toen de politie arriveerde, konden agenten ter plekke nog een half miljoen euro terugvorderden.

Schuldgevoel

De politie, het gerecht en het gemeentebestuur deden meteen een oproep dat ook al het andere geld onmiddellijk moest worden teruggegeven. De zaak had een enorme impact in de gemeente waar de bevolking erg verdeeld was. Vele mensen gingen het geld teruggeven - zo kon nog eens 62.000 euro worden gerecupereerd - maar anderen hadden minder last van schuldgevoel en maakten zich niet bekend.

Inwoners vroegen zich af wie er nog geld achterhield en gingen naar elkaar wijzen. De burgemeester deed een oproep om het geld anoniem in de brievenbus van het gemeentebestuur te droppen, waarna die brievenbus vele keren gekraakt werd door mensen die dachten daar nog eens een slag te kunnen slaan.

De speurders zijn nu zowel de mannen die initieel met de kluis aan de haal gingen, als enkele gelegenheidsdieven die wat van het rondvliegende geld mee naar huis namen op het spoor. Het Brugse parket richtte zich vooral op die eerste. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Het spoor naar de oorspronkelijke dieven van de kluis leidt naar het buitenland", zegt procureur Jean-Marie Berkvens. "Maar we kunnen nog niet meer zeggen."

Jaloerse tipgevers

Het zag er lange tijd naar uit dat de oneerlijke 'vinders', die het geld van de straat opraapten, op hun beide oren konden slapen. Maar de jaloezie stak uiteindelijk de kop op. De politie vroeg om tips en werd op haar wenken bediend. De Zedelgemnaars leken elkaar te gaan verklikken.

Dankzij de tips heeft de politie nu twee geldgraaiers in het ­vizier. Die mogen dan ook binnenkort bezoek van de politie verwachten. "We verwachten niet het volledige bedrag bij die mensen aan te treffen", zegt Eddy Van Daele, korpschef van de lokale politie. "Maar er is inderdaad schot in de zaak." (Belga/TV/EE)

Lees meer over:

Onze partners