'Pinochet is geen dictator meer'

05/01/12 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

In Chili is beroering ontstaan nu blijkt dat de centrumrechtse regering een aanpassing gaat doorvoeren in de Chileense schoolboeken. Het beleid van generaal Augusto Pinochet zal daarin geen 'dictatuur' meer genoemd worden, maar een 'regime'.

De aanpassing is een kaakslag voor de linkse oppositie die rechts ervan beschuldigt de geschiedenis te willen witwassen. Ook nabestaanden en slachtoffers van de dictatuur van Pinochet zijn geschokt. Meer dan 3.000 mensen verdwenen of werden vermoord tijdens de regeerperiode die tot 1990 duurde. Duizenden anderen werden gefolterd of zonder reden opgesloten.

De minister van Onderwijs Harald Beyer verdedigt zijn beslissing door te stellen dat een uniformere en neutralere benaming, zoals militair regime, meer wordt gebruikt in de rest van de wereld en Chili dus ook beter een gelijkaardige woordkeuze kan hanteren.

Het is voor het eerst sinds de val van Pinochet dat een conservatieve leider aan de macht is, namelijk Sebastian Pinera. De meerderheid in het parlement bestaat gedeeltelijk uit de Onafhankelijke Democratische Unie, die generaal Pinochet steunde. (MVB)

Lees meer over:

Onze partners