Paus houdt niet van moderne voornamen

11/01/11 om 13:14 - Bijgewerkt om 13:14

De paus heeft een opmerkelijke oproep gedaan aan aanstaande ouders om hun kinderen een christelijke voornaam te geven.

Paus houdt niet van moderne voornamen

© Reuters

Paus Benedictus XVI zou wellicht zijn wenkbrauwen fronsen bij namen als Keano, Liam, Shania, Kenji, Bruce en Fay. Hij roept op om terug te grijpen naar meer traditionele, christelijke namen die een verbondenheid met de Katholieke Kerk oproepen. "Een sterke christelijke naam is de start van een spiritueel leven samen met de Kerk". Dat zei hij zondag nadat hij 21 baby's had gedoopt in een traditionele dienst in het Vaticaan.

Volgens insiders van het Vaticaan wil de paus met zijn oproep reageren op een trend bij steeds meer beroemdheden, en ook gewone mensen, om hun kinderen hippe namen te geven zoals 'Apple' (dochter van actrice Gwyneth Paltrow) en 'Shiloh Nouvel' (dochter van Angelina Jolie).

Het commentaar van de paus lokte onmiddellijk een intens debat uit in de Italiaanse media. De Kerk benadrukte dat het hier wel enkel gaat om namen van gedoopte kinderen. Maar in Italië hoeft de paus zich nog niet meteen zorgen te maken. De populairste Italiaanse namen zijn nog steeds het traditionele Francesco voor jongens en Giulia voor meisjes. In de jaren 80 was het een tijdje een trend om meisjes Sue Ellen te noemen, naar een personage in de succesvolle Amerikaanse soap Dallas.

Een katholieke priester heeft het recht om het doopsel van een kind te weigeren als de voornaam van het kind niet erkend is. Dit recht wordt in de praktijk echter vrijwel nooit toegepast.

Lees meer over:

Onze partners