Paus heeft veel meer kardinalen dan 400 jaar geleden

20/04/12 om 22:26 - Bijgewerkt om 22:26

Uit de statistieken die worden bijgehouden sinds de zestiende eeuw blijkt dat er nooit zoveel kardinalen zijn geweest als vandaag. Er zijn er nu 210 tegenover 70 in 1586. Eén van hen prijkt bovendien in de 'Top 100 van meest invloedrijke personen' van het Amerikaanse magazine Time.

Paus heeft veel meer kardinalen dan 400 jaar geleden

© Reuters

De kardinalen in de Rooms-Katholieke Kerk waren nooit zo talrijk als vandaag maar zijn ook almaar ouder. Dat blijkt uit de statistieken gepubliceerd door de website Catholic-hierarchy.org, aldus de Franse krant La Croix.

De referentiesite over het episcopaat in de wereld heeft de statistieken over het kardinalencollege geactualiseerd en heeft rekening gehouden met het consistorie van 18 februari jongstleden toen paus Benedictus XVI 22 nieuwe kardinalen creëerde.

Statistieken sinds 16de eeuw

Uit de statistieken die worden bijgehouden sinds de zestiende eeuw blijkt dat er nooit zoveel kardinalen zijn geweest als vandaag: er zijn er nu 210. Paus Sixtus V had hun aantal in 1586 beperkt tot 70. Hun aantal is vooral toegenomen na de hervorming die Paulus VI in 1973 doorvoerde.

Gemiddelde leeftijd

De statistieken maken ook interessante vergelijkingen mogelijk wat de gemiddelde leeftijd van de kardinalen betreft. In 1585 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de kardinalen 64,4 jaar, nu 77,9 jaar. De gemiddelde leeftijd van de 22 kardinalen die paus Benedictus XVI in februari jongstleden creëerde, bedroeg 71,1 jaar terwijl de gemiddelde leeftijd van de nieuwe kardinalen die in 1973 door paus Paulus VI werden gecreëerd 59,9 jaar bedroeg.

Kardinalaat

Ondanks de verhoging van de leeftijd waarop kardinaalscreaties plaatsvinden vertoont de gemiddelde leeftijd van een kardinalaat een opmerkelijke stabiliteit ondanks de toename van de levensverwachting: 11,4 jaar vandaag tegenover 11,3 jaar vierhonderd jaar geleden.

Kardinaal Dolan in 'Top 100 invloedrijkste personen' Amerikaanse magazine Time

Nog volgens de Franse krant La Croix staat kardinaal Timothy Dolan, aartsbisschop van New York, dit jaar in de 'Top 100 van de invloedrijkste personen' van het Amerikaanse magazine Time. De voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie staat op de 16de plaats. Lady Gaga bekleedt de 18de plaats. De Amerikaanse president Barack Obama staat 21ste.

Volgens Time is kardinaal Dolan de man die het meest in staat is om een stokje te steken in de herverkiezing van president Obama. Het magazine onderstreept dat deze "vriendelijke, joviale en theatrale" man zijn "geniale wapens" gebruikt in de strijd van de katholieke Kerk tegen de politiek van de administratie van Obama op het vlak van contraceptie en abortus.

"Terwijl Obama in 2008 op het nippertje de stemmen van de katholieken kreeg, kan kardinaal Dolan - zonder een akkoord - president Obama heel veel stemmen ontfutselen", aldus Time. (Belga/INM)

Onze partners