Oostende viert Dag van de Kaas met wereldrecord kaashouwen

07/04/10 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Het nieuwe record staat op 1.059 kilo, bijna dubbel zo veel als het vorige record.

Oostende viert Dag van de Kaas met wereldrecord kaashouwen

© Belga

Op de zeedijk van Oostende hebben vier kunstenaars het wereldrecord kaassculpteren gebroken. Het nieuwe record staat op 1.059 kilo.

De beeldhouwers waren zaterdag om elf uur gestart met honderd bollen van elk zestien kilo Milleniumkaas van de sponsor Oudendijk. Tijdens de poging werd de weggesneden kaas gerecupereerd en aan diverse instellingen in Oostende en omgeving bezorgd.

De kazenmaker wil met deze stunt de Dag van de Kaas in België lanceren. "Die dag, op 7 april, vindt al enige tijd plaats in Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is niet onze bedoeling om jaarlijkse deze recordpoging te herhalen, wel om jaarlijkse de Dag van de Kaas te vieren", vertelde Jo Thuys van Oudendijk.

Mickey Mouse

Het sculptuurwerk stond volledig in het teken van bekende muizen. Logischerwijze kreeg de bekende Disney-figuur Mickey Mouse de hoofdrol in de recordpoging.

Maar Mickey en zijn kaasvriendjes werden na de poging meteen versneden in stukjes zodat hongerige voorbijgangers een stukje konden proeven. Peter van de recordpoging was Herr Seele die met veel plezier de kaas uitdeelde.

Het vorige record, dat op 4 juli 2008 gevestigd werd in New York, stond op 600 kilogram, bijna de helft minder dan het Oostendse record.

Lees meer over:

Onze partners