Oom Kim Jong-un verscheurd door 120 honden: hoe satire nieuws werd

06/01/14 om 18:58 - Bijgewerkt om 18:58

Het verhaal dat Jang Song-thaek werd verscheurd door 120 bloeddorstige honden ging de wereld rond, maar was eigenlijk van de hand van een Chinees satiricus.

Oom Kim Jong-un verscheurd door 120 honden: hoe satire nieuws werd

© Reuters

Het geheimzinnige karakter van Noord-Korea en het gebrek aan juiste informatie over het geïsoleerde land leidt al eens tot waanzinnige broodjeaapverhalen over dictator Kim Jong-un. Dat was onlangs ook het geval met het nieuws dat de oom van Kim Jong-un om het leven was gebracht door hem samen met vijf medeplichtigen naakt in een kooi aan een roedel hongerige honden te voeden voor het oog van honderden kijklustigen. Het verhaal klonk - althans naar Noord-Koreaanse normen - volgens verschillende internationale media geloofwaardig genoeg om het te brengen.

In werkelijkheid gaat het om een post van een Chinees satiricus op een socialenetwerksite. Een sensatiekrant in Hongkong nam het verhaal een dag later over en deed de bal aan het rollen gaan. Twee weken later werd het opgepikt door de Engelstalige Singaporese krant Straits Times om later ook door westerse - vooral Amerikaanse - media overgenomen te worden, al dan niet met eigen bedenkingen.

'Erger dan een hond'

De Noord-Koreaanse leider liet inderdaad zijn 67-jarige oom en mentor executeren. Jang werd beschouwd als de nummer twee van het Noord-Koreaanse regime, en was vicevoorzitter van de machtige nationale defensiecommissie. Hij viel echter in ongenade en werd ervan beschuldigd al sinds de dood in 2011 van de voormalige Noord-Koreaanse leider en vader van Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, de macht te hebben willen grijpen. Officieel werd hij onder meer beticht van corruptie, criminele en anti-revolutionaire daden.

Jang werd omschreven als 'erger dan een hond', maar of hij ook daadwerkelijk aan de honden gevoederd werd, valt te betwijfelen. Details over hoe de man werd gedood zijn niet officieel bekend, maar hoogstwaarschijnlijk werd hij door een vuurpeloton geëxecuteerd.

'Het is zo slecht nog niet'

Intussen doet NBA-superster Dennis Rodman er alles aan om Noord-Korea te ontdoen van zijn waas van geheimzinnigheid. Rodman is samen met een groep van voormalige NBA-spelers aangekomen voor een nieuw bezoek aan het land ter gelegenheid van de verjaardag van Kim Jong-un. 'De mensen zeggen zoveel negatieve dingen over Noord-Korea. Ik wil dat de wereld ziet dat het zo slecht niet is', aldus de basketter. (TE)

Lees meer over:

Onze partners