Ondergesneeuwde Zweed leefde al sinds zomer in zijn wagen

22/02/12 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

De man die in het noorden van Zweden twee maanden in zijn auto ondergesneeuwd zat, bleek voordien al sinds geruime tijd in de wagen te wonen.

Ondergesneeuwde Zweed leefde al sinds zomer in zijn wagen

© Reuters

Een Zweed, Peter Skyllberg, overleefde twee maanden in zijn ondersneeuwde wagen.

Volgens de eigenaar van een plaatselijk benzinestation, Andreas Östensson, leefde Peter Skyllberg al sinds afgelopen zomer in zijn wagen. Hij bracht regelmatig een bezoekje aan het benzinestation om hot dogs, koffie en sigaretten te kopen.

Östensson zei aan de Zweedse krant Aftonbladet dat Skyllberg net voor hij verdween in een goede conditie verkeerde. Hij zou er steeds verzorgd uitgezien hebben en beschikte over kampeermateriaal.

"Natuurlijk vond ik het vreemd dat hij in het bos leefde", vertelt Östensson. "Ik wist dat hij een eenzaat was, maar dat hij zolang in zijn eentje in een wagen kon wonen vind ik moeilijk te geloven."

Skyllberg sprak bij zijn regelmatige bezoekjes aan het tankstation niet met de andere klanten. "Hij was wat vreemd maar altijd vriendelijk. Hij sprak wel met mij en we lachten samen. Ik had de indruk dat hij door heel Zweden was gereden, hier was aangekomen en bij zichzelf had gedacht 'dit is een goede plaats, ik zal hier maar blijven.'", aldus Östensson.


Schulden

Blijkbaar raakte de Zweed in geldproblemen na een mislukte investering in een appartementsblok. Hij kon zijn schulden, van meer dan 180.000 euro, niet terugbetalen waarop de rechter zijn eigendom aansloeg. Dat meldt de Telegraph. Volgens een vriend van Skyllberg sloeg hij rond mei op de vlucht voor de schuldoptanten.

Hoe hij twee maanden in zijn iglo-auto wist te overleven is nog niet helemaal duidelijk. Volgens experten is het best mogelijk dat hij enkel op sneeuw overleefde. Volgens speurders van de politie zou hij ook een soort pasta of crème gegeten hebben waarvan ze sporen in zijn wagen terugvonden.


Winterslaap

Stefan Branth, dokter aan de universiteit van Uppsala, opperde dat zijn lichaam misschien in winterslaap was gegaan. "Zoals een beer ook in staat is over te gaan op een soort winterslaapmodus." Dat schrijft De Morgen. In een interview met diezelfde krant doet Ulf Segerberg, Skyllbergs dokter en hoofdarts van het Norrland Universiteitsziekenhuis waar Skyllberg verzorgd wordt, dat echter af als onzin.

"De mens is geen beer. Het menselijk lichaam kan niet in een winterslaap gaan, dat zou een coma betekenen", vertelt Ulf Segerberg. "Ons metabolisme kan vertragen wanneer we aan extreme koude worden blootgesteld, maar mocht dat mechanisme tot het uiterste gaan dan zou de patiënt dat niet overleven."


Vetreserves

Volgens de dokter is het waarschijnlijk dat hij wel iets aan voedsel voorhanden had. Het lichaam heeft namelijk nood aan zouten en gezien sneeuw die niet bevat moet hij die op een andere manier binnengekregen hebben. Verder zou een grote vetreserve in het lichaam hem voor de dood behoed hebben. "In dit soort omstandigheden verbrandt het lichaam eerst de vetreserves en dan pas de spiermassa en de andere lichaamsdelen", vertelt de dokter.

Skyllberg maakt het volgens de woordvoerder van het Norrland Universiteitsziekenhuis goed gezien de slechte toestand waarin hij werd teruggevonden. Skyllberg weigert ondertussen elk contact met de pers en wil niemand spreken. (PC)

Lees meer over:

Onze partners