Olievlek bestrijden met... mensenhaar

10/05/10 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Terwijl BP met man en macht de olievlek in de Golf van Mexico probeert te bestrijden, lijkt de oplossing zeer eenvoudig.

Olievlek bestrijden met... mensenhaar

De inwoners van de getroffen kuststreek in de Amerikaanse staat Louisiana nemen het heft in eigen handen en doneren massaal hun haren om de olievlek in de Golf van Mexico te bestrijden.

Terwijl de Britse oliegigant BP sukkelt met een koepel, lijkt er een eenvoudigere oplossing voor de olieramp te bestaan: verzamel zo veel mogelijk haar, stop dat in nylonkousen en gebruik het als barrière tegen de olie. Een hoeveelheid mensenhaar van zo'n 450 gram kan 4.500 liter olie opslorpen en fungeert eigenlijk als een spons voor de olievervuiling.

Het lijkt onmogelijk maar het werkt effectief. Initiatiefnemer Matter of Trust gebruikte dezelfde tactiek drie jaar geleden toen een vrachtschip in de baai van San Francisco zo'n 261.000 liter olie lekte.

Momenteel heeft de organisatie al 204 kilogram haar ingezameld. Ook wol, bontjassen en dierenvachten zijn welkom. Al die menselijke en dierlijke haren kunnen vier tot zes keer hun gewicht in olie absorberen.

Efficiënte oliespons

De haaroplossing komt van Phil McCrory, een kapper uit Alabama. Toen hij in 1989 keek naar de schade die de lekkende Exxon Valdez in de omgeving van Alaska aanrichtte, kwam hij op de geniale ingeving. "Als de vacht van zeeotters en andere dieren de olie opnemen, waarom zou het menselijke haar dan niet hetzelfde doen?", dacht hij.

Hij zette zijn theorie om in de praktijk door een nylonkous van zijn vrouw op te vullen met de overgebleven haren in zijn kapsalon. "Je wast je haar omdat het vettig wordt en het haar wordt vettig omdat het een efficiënt middel is om olie te verzamelen vanuit de lucht, vanuit de huid en uit het water", argumenteerde McCrory.

Lees meer over:

Onze partners