Oekraïense vrouwen lanceren seksstaking tegen Russen

25/03/14 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

De door het Westen opgelegde sancties en de boycot van Russische goederen door kwade Oekraïners hebben de Russische president Vladimir Poetin niet kunnen tegenhouden in zijn verovering van de Krim. Misschien zal de seksboycot van enkele Oekraïense vrouwen effectiever zijn.

Oekraïense vrouwen lanceren seksstaking tegen Russen

'Geef het niet aan een Rus' gaat gepaard met een suggestieve handbeweging. © Facebook

Noch de protesten in Oekraïne, noch de vele pogingen van de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Rusland ervan kunnen weerhouden het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. Een groep Oekraïense vrouwen gooit het nu over een andere boeg en roept op om seks te ontzeggen aan Russische mannen. Het is eens wat anders dan een economische sanctie.

'Geef het niet aan een Rus'

De campagne moedigt vrouwen aan om 'de vijand met welke middelen ook te bestrijden', citeert The Atlantic de Oekraïense Facebookpagina. Daarom wordt opgeroepen om seks met Russische mannen te weigeren.

Volgens de nieuwssite Global Voices, ontleent het initiatief de slogan 'Geef het niet aan een Rus' aan het gedicht Kateryna van de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko: 'Wordt verliefd (...) maar niet op de Moskalen (de Russen).' De slogan siert T-shirts met suggestieve handgebaren die op de Facebookpagina van de groep worden verkocht. De opbrengsten zijn bestemd voor het Oekraïense leger.

'Hebben Russische vrouwen zin om ons te vergezellen?'

De Facebookpagina is ook gedeeltelijk in het Russisch geschreven. Daarom werd de authenticiteit ervan in twijfel getrokken. Maar een van de oprichters is Katerina Venzhik die in Kiev woont, een redactrice bij de Oekraïense nieuwssite Delo.UA . Het gebruik van het Russisch zou een teken kunnen zijn dat het verzet tegen de daden van Rusland zich niet alleen beperkt tot wie Oekraïens spreekt. Ongeveer twee op de zes Oekraïners heeft het Russisch als moedertaal. 'Hebben Russische vrouwen zin om ons te vergezellen?', stond nog volgens The Atlantic in een recente Facebookpost te lezen. 'Onze mannen zijn nog steeds thuis, maar die van jullie trekken blijkbaar ten oorlog.'

Op het Russische internet ging de campagne al viraal, maar daar waren de vrouwen veeleer het mikpunt van spot.

Eeuwenoude tactiek

Hoe apart de nieuwe campagne ook mag lijken, de tactiek om mannen seks te weigeren gaat terug tot het oude Griekenland. Daar werkten vrouwen van strijdende groepen samen door de kuisheidsgordel aan te snoeren om de oorlogen tussen mannen te stoppen en ze tot onderhandelingen te dwingen.

Maar ook recenter grepen vrouwen terug naar de oude truc. In Tokio dreigde een groep vrouwen ermee met geen enkele man te slapen die voor een politicus stemde die er conservatieve ideeën over gender op nahield. In 2003 eisten vrouwen uit Liberia het einde van de burgeroorlog door een seksstaking te voeren. En slechts enkele jaren geleden riep de feministische groep Femen de vrouwen en vriendinnen van de kabinetsleden van de Oekraïense eerste minister Nikolai Azarov op om seks te boycotten in verzet tegen de volgens hen 'vernederende houding van de premier tegenover Oekraïense vrouwen.'

Lees meer over:

Onze partners