Obama’s cadillac moet Londense stadstol betalen

© Reuters

De voertuigen van Barack Obama ontsnappen niet aan de Londense stadstol.

De burgemeester van Londen zal aan de Verenigde Staten vragen om stadstol te betalen voor de auto’s van Barack Obama. De Amerikaanse president was deze week op staatsbezoek in de Britse hoofdstad.

“Het Beest” moet tol betalen

De Verenigde Staten zullen 11,5 euro per voertuig per dag moeten betalen, ook voor de Cadillac – bijgenaamd “Het Beest” – van de president. “Ik ben blij te mogen aankondigen dat Het Beest tol zal betalen”, zei de Londens burgemeester Boris Johnson donderdag in een Britse krant. “Onze wegen waren niet afgesloten toen de president de stad bezocht. Toen de paus in september 2010 in Londen was, waren de wegen wel afgesloten en moest hij niet betalen.”

Johnson verzekerde ook dat hij een gesprek had met Obama over de onbetaalde tolfacturen van de Amerikaanse ambassade. Volgens een woordvoerder van de burgemeester gaat het om een bedrag van 6,1 miljoen euro (8,7 miljoen euro). Verschillende ambassades weigeren om stadstol te betalen, omdat het

om een belasting gaat.

59 miljoen euro aan onbetaalde tolfacturen

“Ons standpunt over de stadstol baseert zich op de Conventie van Wenen inzake diplomatiek verkeer uit 1960, die verbiedt belastingen op te leggen aan diplomaten”, legde een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Londen uit aan het Franse persagentschap AFP. In totaal zou de Londense vervoersmaatschappij nog 59 miljoen euro (83 miljoen dollar) moeten krijgen van diplomaten. De tol werd in 2003 ingevoerd door toenmalig burgemeester Ken Livingstone om het stadscentrum te ontlasten en de vervuiling te verminderen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content