Nieuw: de noodbeha

29/09/10 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

De noodbeha, die vorig jaar de Ig Nobelprijs voor Gezondheid won, is op de markt.

Nieuw: de noodbeha

© Reuters

De Oekraïense wetenschapster, Elena Bodnar, ontwierp een beha die in noodgevallen kan omgevormd worden tot twee mondmaskertjes. De beha kan net zoals gewone beha's normaal gedragen worden, maar in het geval van een mogelijke biologische aanval kan het stukje ondergoed in slechts enkele seconden tijd omgebouwd worden tot twee mondmaskers, een voor de draagster en een voor een hulpbehoevende omstaander.

Volgens Bodnar kunnen de maskers gemakkelijk worden aangepast, ongeacht de cupmaat van de beha.

Tsjernobyl

Bodnarm kwam op het idee in 1986 na de nucleaire ramp in Tsjernobyl. "Als mensen tijdens de eerste uren na de ramp goedkope gasmaskers ter beschikking hadden gehad, zouden ze misschien minder radioactieve deeltjes hebben ingeademd. Die zijn net zo schadelijk als radioactieve straling", aldus de wetenschapster.

Het masker kan volgens de ontwerpster ook in geval van brand, zandstormen of een uitbraak van Mexicaanse griep gebruikt worden.

De uitvinding werd gelauwerd op de Ig Nobelprijzen van 2009, een parodie op de echte Nobelprijzen, die 10 wetenschappelijke onderzoeken bekronen die "mensen eerst doen lachen, en hen dan laten nadenken."

Tijdens haar speech grapte Bodnar: "Het neemt slechts 25 seconden in beslag om dit beschermingsmiddel te gebruiken. Vijf seconden om hem te verwijderen, om te bouwen en op te zetten en 20 seconden om te beslissen welke man je wil redden."

Onze partners