Nergens ter wereld meer wijn gedronken dan in Vaticaanstad

Wijn en druiven © Thinkstock

Nergens ter wereld wordt zoveel wijn per persoon gedronken als in Vaticaanstad. België staat op de zeventiende plaats.

In Vaticaanstad wordt wereldwijd de grootste hoeveelheid wijn per persoon geconsumeerd. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Amerikaanse Wijninstituut, schrijft The Independent.

Inwoners van Vaticaanstad drinken per jaar 74 liter wijn of ongeveer 105 flessen. Dat is het dubbele van een gemiddelde persoon in Frankrijk of Italië en het drievoud van een persoon in Groot-Brittannië. Slecht een klein deel van de wijn in het Vaticaan is bestemd voor kerkelijk gebruik, het overgrote deel dient voor consumptie.

Taxfree

Het cijfer ligt zo hoog omdat de bevolking van Vaticaanstad demografisch gezien erg uniform is. “De inwoners zijn ouder, mannelijk, hoog opgeleid en ze dineren voornamelijk in grote groepen. Kinderen zijn afwezig in Vaticaanstad. Allemaal factoren die bijdragen tot een grotere wijnconsumptie”, stelt het geestelijke tijdschrift The National Catholic Reporter.

Naast de uniformiteit, speelt ook het beperkte aantal inwoners mee. Niet toevallig staan andere kleine landen als Andorra en Luxemburg hoog op de lijst van het Amerikaanse Wijninstituut. Bovendien is er in Vaticaanstad slecht één supermarkt die wijn taxfree en dus erg voordelig aanbiedt.

Ook België staat met een zeventiende plaats, redelijk hoog de lijst. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content