Nederlandse politie verliest 200.000 euro bij undercoveroperatie

17/07/14 om 08:36 - Bijgewerkt om 11:57

Tijdens een undercoveractie met een drugsbende is de Nederlandse politie ruim 200.000 euro kwijtgeraakt. Dat wordt al maandenlang verzwegen.

Nederlandse politie verliest 200.000 euro bij undercoveroperatie

Ecstasy-pillen. © Reuters

In Nederland is de politie het afgelopen voorjaar ruim 200.000 euro kwijtgespeeld tijdens een undercoveroperatie met een drugsbende in een hotel bij Apeldoorn. De blunder wordt al maandenlang verzwegen, zo schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Het ministerie van Justitie had de som geld geleverd. Die moest gebruikt worden voor een 'pseudokoop' van 279.000 xtc-pillen.

Bij de undercoveroperatie was de politie er wel in geslaagd om alle zeven verdachten te arresteren en 27.500 euro terug te vinden, maar de rest van het geld was na de operatie zoek. Zo reageerde een woordvoerder van het openbaar ministerie in een reactie op het krantenbericht.

De agenten hadden een speciaal geprepareerde geldkoffer, voorzien van een peilzender, gebruikt. Toch verloren de observatieteams van de Nationale Recherche het geld uit het oog. De koffer werd uren na de operatie leeg teruggevonden achter de toog van een kroeg in Twello. De advocaat van een van de verdachten vindt het onbegrijpelijk dat de politie het geld bij de undercoveractie is kwijtgeraakt.

Ondertussen zijn de Nederlandse politie en justitie een zoektocht gestart naar de verdwenen 175.000 euro. De woordvoerder van het openbaar ministerie liet weten dat het verdwenen geld in een ontnemingsvordering zal worden teruggevorderd als het niet wordt teruggevonden. De verdachten moeten nog worden berecht.(Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners