Na low cost vluchten, nu ook low cost begrafenissen

09/10/12 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:42

De familie draagt zelf de lijkkist en het vervoer van de overledene gebeurt in een funeraire bestelwagen en niet in een lijkwagen.

Na low cost vluchten, nu ook low cost begrafenissen

In de aanloop naar Allerheiligen, biedt een nieuw Brussels uitvaartbedrijf de Brusselaars erg lage begrafenisforfaits aan. Voor de Nationale Federatie van Beroepsverenigingen en Syndikale Kamers van Aannemers van Begrafenissen van België (NFBBB) zijn de forfaits wettelijk in orde en realistisch, maar het aanbod is niet zonder verrassingen. Amper 995 euro (taksen inbegrepen) voor een begrafenis en 1.595 euro (all in) voor een crematie. Die prijzen biedt het nieuwe uitvaartbedrijf de Brusselaars - en enkel in Brussel - aan voor de ultieme reis op deze wereld. Erg aantrekkelijke prijzen in de wetenschap dat een uitvaart in België gemiddeld tussen 3.500 en 4.500 euro kost.

Bestelwagen

Dat prijsverschil is te wijten aan het verschil in de aangeboden dienstverlening, aldus Fabien Charles, secretaris-generaal van de NFBBB. "De low cost prijzen zijn haalbaar, maar impliceren een lage dienstverlening. Het bedrijf biedt het wettelijk strikte minimum aan. De lijkkisten zijn Nederlandse kisten uit het lage gamma. Men stelt aan de familie voor om zelf de lijkkist te dragen. Het vervoer van de overledene gebeurt in een funeraire bestelwagen en niet in een lijkwagen. Het voorgestelde pakket bevat nog tal van andere details, die de families eventueel noopt tot soms prijzige supplementen."

Het uitvaartbedrijf wijst er op dat ze slechts het strikt noodzakelijke aanbiedt, om de laagste prijs te kunnen garanderen. "Ons doel is een kwaliteitsvolle dienst aan te bieden, zonder de extra's die de factuur doen oplopen", luidt het.

Gratis
Een zienswijze die Fabien Charles niet deelt. "Voor een dienstverlening met kwaliteit, contacteer je best een klassiek uitvaartbedrijf. Die hebben steeds begrafenissen afgeleverd, aangepast aan het budget van de familie. Ik raad mensen met weinig middelen aan om hierover openlijk met de begrafenisondernemer te spreken of een gratis begrafenis aan te vragen bij hun gemeente." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners