Muziekvoorkeur belangrijke voorspeller voor kleine criminaliteit

© Thinkstock

Wie wil voorspellen of een tiener op zestienjarige leeftijd aan winkeldiefstal zal doen, moet kijken welke muziek dit kind op taalfjarige leeftijd beluistert. Dat blijkt uit een onderzoek van Jeugd en Gezin aan de Universiteit Utrecht.

Wie wil voorspellen of een tiener op zestienjarige leeftijd aan winkeldiefstal zal doen, moet kijken welke muziek dit kind op taalfjarige leeftijd beluistert. Kinderen die dan al naar muziek luisteren die als niet-mainstream kan gelden, zoals harde rock, hiphop en house-soorten, lopen later meer risico op klein crimineel gedrag. Dat schrijven Tom ter Bogt en Loes Keijsers, onderzoekers Jeugd en Gezin aan de Universiteit Utrecht, in het februarinummer van het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Pediatrics, aldus een mededeling van de onderzoeksinstelling.

Het duo onderzocht over een periode van vier jaar iets meer dan 300 jongeren in Nederland. De onderzoekers besluiten eruit dat de muziekvoorkeur een zeer sterke voorspeller is voor later klein crimineel gedrag.

“We verwachtten eigenlijk dat probleemgedrag op jonge leeftijd de grootste voorspeller zou zijn voor probleemgedrag op latere leeftijd. Dat is dus niet het geval: de muziekvoorkeur op jonge leeftijd voorspelt nog beter of een kind later probleemgedrag zal vertonen”, aldus Ter Bogt.

“Zelfs als er rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond en de persoonlijkheid van jongeren blijven muziekvoorkeuren een ijzersterke voorspeller”. De auteurs maken een onderscheid tussen kinderen die luisteren naar mainstreammuziek en afwijkende, ofwel niet-mainstream muziek.

Kinderen van 12 die de voorkeur geven aan top40, vertonen, net als kinderen die het liefst naar klassiek en jazz luisteren, op latere leeftijd weinig of geen probleemgedrag. Ter Bogt: “De risicogroep bestaat uit kinderen die op jonge leeftijd een onconventionele muzieksmaak hebben. Denk aan heavy metal, punk, gothic, hiphop, hardhouse of techno”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content