Miljarden mensen begroeten 2013

© Reuters

Miljarden mensen over de hele wereld hebben het oude jaar uitgewuifd en geklonken op 2013. In India en Venezuela werden de feestelijkheden geannuleerd.

Miljarden mensen over de hele wereld hebben in de nacht van maandag op dinsdag het oude jaar uitgewuifd en geklonken op 2013. Goed nieuws was er in de Verenigde Staten, waar er net na de deadline toch een begrotingsakkoord werd bereikt. In India en Venezuela werden de feestelijkheden geannuleerd.

Een miljoen mensen stroomden samen op Times Square in New York om met veel gejubel, confetti en uitgelaten gezang de traditionele aftellende kristallen bal en het nieuwe jaar te begroeten. De feestvierders kregen het goede nieuws dat de “fiscall cliff” vermeden werd dankzij een akkoord tussen het Witte Huis en de Republikeinen. Het akkoord zou dinsdagochtend ter stemming worden voorgelegd
aan de Senaat. Later dinsdag zou dan het Huis van Afgevaardigden aan de beurt zijn.

In Rio de Janeiro werden meer dan twee miljoen mensen verwacht voor het 16 minuten durende vuurwerk op het strand van Copacabana. Voordat Amerika aan het vieren ging, was het nieuwe jaar al ingezet
in Europa. In Londen kwamen 250.000 mensen kijken naar een spectaculair vuurwerk van op London Eye. Aan de Brandenburgse Poort in Berlijn vierden meer dan een miljoen mensen feest. In Brussel woonden duizenden mensen het traditionele oudejaarsvuurwerk op de Kunstberg bij.

De eerste: Samoa, de laatste: Hawaï

De eersten die Nieuwjaar konden vieren, waren de inwoners van Samoa en de Line Eilanden in de Stille Oceaan. Maandag om 11.00 uur Belgische tijd begon daar het nieuwe jaar. De bewoners van Samoa waren eerder de laatsten die het nieuwe jaar begroetten. In december 2011 sprongen ze echter virtueel over de datumgrens in de Stille Oceaan, waarbij de klokken 24 uur naar voren werden gedraaid.

De laatste aftelling heeft plaats op Hawaii, waar pas om 11.00 uur dinsdag (Belgische tijd) “Happy New Year” wordt geroepen.

Sydney, Pyongyang, Oost-Timor en Dubaï

In het Australië drukte popzangeres Kylie Minogue op de knop om het traditionele vuurwerk in de baai van Sydney te ontsteken. Duizenden nieuwjaarszwemmers moesten dinsdag op Bondi Beach in Sydney
halsoverkop het water ontvluchten nadat er een haai was gesignaleerd.

Ook in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang werd er vuurwerk ontstoken “om vertrouwen te geven en hoop op een betere toekomst”, aldus het officiële agentschap KCNA. Leider Kim Jong-Un vierde er onlangs zijn eerste jaar aan de macht na de dood van zijn vader.

In Oost-Timor viel de start van het nieuwe jaar samen met de officiële terugtrekking van de VN-blauwhelmen uit het land, na 13 jaar. In Myanmar werd voor het eerst in het openbaar Nieuwjaar gevierd, een
nieuw signaal van de democratisering van het land.

In Dubai werd vuurwerk ontstoken van op de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld.

Oudejaar in mineur in India en Venezuela

In India daarentegen werden alle evenementen rond Nieuwjaar geannuleerd omwille van de schokgolf die door het land trok na de groepsverkrachting van een studente die aan haar verwondingen overleed. Ook in de Venezolaanse hoofdstad Caracas werd er niet gefeest, na de zorgwekkende berichten over de gezondheidstoestand van president Hugo Chavez . Die werd onlangs voor de vierde keer geopereerd aan een kanker.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content