Mannen vandaag in de bloemetjes gezet

19/11/12 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

Proficiat aan alle mannen, want vandaag vieren we de Internationale Dag van de Man.

Mannen vandaag in de bloemetjes gezet

Terwijl de vrouwen al meer dan 100 jaar een Internationale Vrouwendag (8 maart) hebben, vieren de mannen sinds enkele jaren nu ook de 'Dag van de Man', gesteund door de Verenigde Naties. Eindelijk is er nu dus ook op dat vlak gelijkheid tussen man en vrouw.

De bedoeling van de Internationale Dag van de Man is onder meer om aandacht te vragen voor de gezondheid en welzijn van mannen en jongens, het promoten van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het in de kijker zetten van de positieve bijdrage van mannen aan de maatschappij.

Langer leven
Het thema dit jaar is 'mannen en jongens helpen langer, gelukkiger en gezonder te leven'. Zo ligt de levensverwachting van mannen overal ter wereld nog steeds aanzienlijk lager dan bij vrouwen. Bovendien vinden mannen moeilijker de weg naar psychologische hulp en is het aantal zelfdodingen bij mannen een stuk hoger dan bij vrouwen. Ook heerst er nog altijd een taboe op mannelijke slachtoffers van partnergeweld.

De Internationale Mannendag werd in 1999 opgericht in Trinidad and Tobago, door Dr. Jerome Teelucksingh. Het oorspronkelijk kleinschalige initiatief is uitgegroeid tot een beweging die momenteel in een 60-tal landen navolging kent.

De Internationale Dag van de Man valt samen met de inmiddels bekende Movember-actie, een sensibiliseringscampagne voor prostaatkanker, en gaat vooraf aan de Internationale Dag van het Kind op 20 november. (TE)

Lees meer over:

Onze partners