Mannen mogen geen lingerie meer verkopen in Saoedi-Arabië

05/01/12 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Binnenkort treedt een wet in werking in het Saoedi-Arabische koninkrijk die alleen vrouwelijke werknemers toelaat in lingeriewinkels. Daarmee hopen vrouwen dat er een einde komt aan de decennialange gêne en schaamte in lingeriewinkels waar ze door mannen bediend werden.

Mannen mogen geen lingerie meer verkopen in Saoedi-Arabië

© Reuters

De discussies over vrouwen die buitenshuis werken slepen al jaren aan in Saoedi-Arabië. Feministen zien de nieuwe wet dan ook als een doorbraak die mogelijk 40.000 jobs voor vrouwen zal creëren. De druk op koning Abdullah werd onlangs opgevoerd nadat via Facebook werd opgeroepen tot een boycot van alle lingeriewinkels. Nu de nieuwe wet van kracht gaat kunnen de vrouwen zegevieren al betekent dat wel dat de mannelijke winkelbedienden nu zonder werk zitten.

Het stijgend aantal werkende vrouwen wakkert de binnenlandse discussies tussen liberalen en religieus-conservatieven weer aan. Meestal maken de vrouwen in de arbeidswereld deel uit van een opgeleide elite die in de gezondheidssector of bij de overheid werken. Nu ook winkels vrouwelijk terrein worden, schreeuwen de religieus-conservatieven moord en brand. De conservatieven waarschuwen winkeleigenaars al dat het in dienst nemen van vrouwen een misdaad is en verboden door de islamitische wet.

In juli zou de wet uitgebreid worden naar cosmeticawinkels, die dan ook alleen nog vrouwen in dienst mogen nemen. (MVB)

Onze partners