Komische partij leidt peilingen in Reykjavik

26/05/10 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

De nieuwe humoristische IJslandse partij 'Besti flokkurinn' (Beste Partij) is volgens de peilingen goed op weg om bij de komende lokale verkiezingen in de hoofdstad Reykjavik een absolute meerderheid te behalen.

Komische partij leidt peilingen in Reykjavik

Volgens een peiling van de krant Morgunbladid kan de Beste Partij zaterdag 43,1 procent van de stemmen behalen, wat recht geeft op acht van de vijftien gemeenteraadszetels. Ze zou in dat geval de burgemeester mogen leveren.

Tina Turner

De Beste Partij werd opgericht in november vorig jaar. In een filmpje op YouTube coveren de kandidaten van de partij, onder wie de IJslandse comedian Jon Gnarr, de hit 'Simply the best' van Tina Turner om hun absurde campagnepunten uiteen te zetten (zie onder).

Zo willen ze gratis handdoeken in alle zwembaden, een ijsbeer in de zoo van Reykjavik, Disneyland in de luchthaven en de verbanning van drugs in het parlement vanaf 2020.

Toch haalt De Beste Partij ook serieuze dingen aan. Zo beschuldigt het de politici en de bankiers van de instorting van de IJslandse economie na de bankencrisis van oktober 2008.

Politieke analisten in IJsland betwijfelen echter of het resultaat van de partij de peilingen zal evenaren. Verwacht wordt dat vele aanhangers in het stemhokje anders zullen kiezen.

Onze partners