Kaartenoorlog op Twitter: Rusland kan aardrijkskundeles van Canada niet smaken

29/08/14 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

De Canadese delegatie bij de NAVO heeft via Twitter een eigen interpretatie van de wereldkaart verspreid, met een flinke sneer naar Rusland. Het antwoord van de Russen liet niet lang op zich wachten.

'Aardrijkskunde kan soms moeilijk zijn. Hierbij een gids voor Russische soldaten die verloren blijven lopen en 'per ongeluk' Oekraïne binnengaan', zo schreef Canada at NATO bij een kaartje waarop Oekraïne werd omschreven als 'Niet-Rusland'.

Dat leidde tot een woorden- en kaartenoorlog op Twitter. De Russische delegatie tweette immers een kaartje waarop de Krim als Russisch grondgebied te zien is. In maart annexeerde Rusland het Oekraïense gebied, maar dat wordt door het Westen niet erkend.

De berichten over de directe betrokkenheid van Russische soldaten in het oosten van Oekraïne blijven intussen toenemen. Op tv-zender Rossija-24 zei separatistenleider Andrej Sasjartsjenko donderdag nog dat ze "er nooit een geheim van gemaakt hebben dat er vele Russen meevechten. Zonder hun hulp zouden we het zeer moeilijk hebben."

"We hadden zowat 3 à 4.000 Russen in onze rangen", zei Sasjartsjenko. "Velen zijn teruggekeerd naar huis, maar veel meer zijn gebleven. De Russen zouden echter enkel vrijwilligers zijn, met onder hen vele gewone Russische soldaten die in hun vrije tijd naar Oost-Oekraïne getrokken zijn, maar ook oud-soldaten, zegt de separatistenleider. "Ze zien het als hun plicht."

De Oekraïense autoriteiten hebben Rusland er al verschillende keren van beschuldigd troepen in Oekraïne te hebben en de pro-Russische separatisten te ondersteunen. Moskou heeft de aantijgingen van directe betrokkenheid altijd ontkend.

Lees meer over:

Onze partners