JR gaat strijd aan met olie-industrie

14/07/10 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

De voormalige tv-oliebaron promoot voortaan milieuvriendelijke zonnepanelen.

Ooit was hij 's werelds meest beruchte en meedogenloze oliebaron. Maar nu keert JR Ewing het zwarte goud de rug toe en promoot hij zonnepanelen.

Bijna 20 jaar na het einde van de populaire tv-reeks 'Dallas' kruipt de Amerikaanse acteur Larry Hagman opnieuw in de huid van zijn meest bekende personage voor een internetfilmpje voor de Duitse zonnepanelenfabrikant, SolarWorld.

De olie-industrie is "te vuil" geworden, zo zegt hij in het reclamefilmpje. "In het verleden draaide alles om de olie. De olie vloeide, dus ook het geld. Maar er zijn altijd betere alternatieven. Shine, baby, shine", aldus JR in het 30 seconden durende spotje.

Vervolgens werpt de voormalige oliebaron een blik op het dak van zijn landhuis in Californië dat bedekt is met zonnepanelen en lacht hij in ware JR-stijl zijn perfect witte tanden bloot.

Olieramp

Hoewel hij in Dallas jarenlang de rol van de dollaraanbiddende topman van Ewing Oil speelde, is de 78-jarige Hagman in het echte leven een groene jongen. De acteur liet in 2003 een gigantisch zonnepanelensysteem installeren waardoor zijn jaarlijkse elektriciteitsfactuur daalde van 37.000 dollar naar slechts 13 dollar.

De panelen slorpen zelfs zodanig veel zon op dat hij geregeld in staat is om energie terug te verkopen aan zijn elektriciteitsleverancier.

Hagman zegt dat hij instemde met het maken van reclamespotje na de ramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. "Met al die olie die in de Golf stroomde, vond ik dat het tijd werd dat onze energiewinning een nieuwe richting inslaat", zegt Hagman in de New York Times. "Terwijl Sarah Palin zegt: 'Drill, baby, drill', zeg ik 'Shine, baby, Shine'. Het is een stuk goedkoper en properder."

Bekijk het spotje


Lees meer over:

Onze partners