Joe Biden: "This is a fucking big deal!"

24/03/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Zo feliciteerde de Amerikaanse vicepresident Barack Obama toen die de historische hervorming van de gezondheidszorg ondertekende.

Joe Biden: "This is a fucking big deal!"

"This is a fucking big deal", fluistert Joe Biden in het oor van Barack Obama. © Reuters

De ondertekening van de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg gaat niet enkel de geschiedenis in als een historische gebeurtenis maar ook als het moment waarop vicepresident Joe Biden het niet kon laten om het f-woord te gebruiken.

"This is a fucking big deal", fluisterde Biden in het oor van de Amerikaanse president Barack Obama nadat hij een korte toespraak had gegeven waarin hij Obama's leiderschap prees. De omringende microfoons vingen het zinnetje op waardoor miljoenen televisiekijkers Biden's boodschap te horen kregen.

Amerikaanse nieuwszenders, zoals CNN, zetten het f-woord om in een pieptoon. CNN-anker Rick Sanchez vertelde de kijkers dat de vicepresident een woord had gebruikt dat niemand ooit zou gebruiken in het bijzijn van zijn of haar moeder.

De woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, reageerde op de uitspraak van Biden op zijn Twitter: "En ja, meneer de vicepresident, u hebt gelijk!". Ben Smith, een blogger voor de website Politico, omschreef het als de beste uit een serie Biden-blunders.

Blunders

Het is niet de eerste keer dat Biden zomaar het f-woord of andere stomme uitspraken doet. Toen Obama campagne voerde om de Democratische presidentskandidaat te worden, omschreef Biden hem als "de eerste normale Afro-Amerikaan die er goed uitziet, goed kan spreken, clean en slim is".

In Missouri probeerde hij een lokale politicus te overhalen om recht te gaan staan. "Stand up, Chuck, let them see you" was een nogal misplaatste boodschap aangezien Chuck in een rolstoel zat.

In maart vorig jaar liet Biden zich het f-woord al ontvallen. Toen vroegere collega-senatoren hem constant aanspraken met "Mr Vice President", verzocht hij hen met "give me a fucking break" te stoppen met die onzin.

Ongepast taalgebruik

Natuurlijk is Biden niet de enige Amerikaanse politicus die wel eens ongepaste taal gebruikt. Zijn voorhanger, Dick Cheney, zei in 2004 nog "fuck yourself" tegen de Democratische senator Patrick Leahy tijdens een discussie.

De vorige president George W. Bush omschreef een journalist dan weer als een "major-league asshole".

Lees meer over:

Onze partners