"Jezus niet gekruisigd"

25/06/10 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Volgens een theoloog van de Universiteit van Göteborg is Jezus niet gekruisigd, maar wel gestorven aan een paal. In de oude literatuur is er nergens sprake van een kruisiging stelt hij in zijn thesis.

"Jezus niet gekruisigd"

© EPA

De legende van de kruisiging van Jezus Christus zou gebaseerd zijn op christelijke tradities van de kerk en artistieke afbeeldingen en niet op oude geschriften, meent Gunnar Samuelsson.

In de Bijbel is er sprake van Jezus die een 'staurus' versleept, wat zowel een kruis als een paal kan zijn. " De Bijbel werd verkeerd geïnterpreteerd", zegt Samuelsson.

De theoloog onderzocht oude Griekse, Latijnse en Hebreeuwse literatuur. Hier was sprake van allerhande executiemogelijkheden, maar niet van de kruisiging. Zelfs de bronnen waarin Samuelsson de informatie verwachtte, zeiden er niets over.

Samuelsson, zelf een overtuigd christen wil evenwel niet dat de Bijbel in twijfel wordt getrokken of afgewezen. "We moeten de Bijbel lezen zoals hij is, niet zoals we denken dat hij is.", stelt hij als slotconclusie.

Lees meer over:

Onze partners